Zweedse nachttrein lijkt aanstaande

donderdag 4 april 2019
timer 2 min

De Zweedse overheid wil 4,7 miljoen euro investeren in een nachttrein naar het Europese vasteland, als klimaatvriendelijk alternatief voor het vliegtuig. De nachttrein lijkt in Europa aan een revival bezig te zijn.

Zweden wil ’s werelds eerste fossielvrije welvaartsstaat worden, stelt minister van Financiën Per Bolund. Een goedkope en milieuvriendelijke reismogelijkheid draagt daar aan bij. De nachttrein geeft de Zweedse inwoners meer opties om klimaatneutraal te reizen op lange afstanden.

Mensen willen klimaatvriendelijk reizen, zegt Bolund van de Miljöpartiet de Gröna (Milieupartij van de Groenen). “Het is nu aan ons als politici om dit alternatief aan te bieden.” De regering wil 4,7 miljoen euro investeren in de nachttrein. Van dat bedrag worden kansrijke routes onderzocht en geschikte uitvoerende partijen gezocht.

Spoortunnel
De Zweedse spoorwegmaatschappij SJ (Statens Järnväga) gaf eind maart nog aan een decennium te willen wachten met het ontwikkelen met een nachtlijn naar Europa. Dat zou ook te maken hebben de spoortunnel tussen Duitsland en Denemarken. Met die tunnel wordt de reistijd tussen Kopenhagen en Hamburg met drie uur verkort. De bouw daarvan start pas in 2020 en daar wil de regerende milieupartij dus niet op wachten.

Vliegschaamte
De trein als alternatief voor het vliegtuig krijgt steeds meer maatschappelijk én politiek draagvlak. Bewustwording van de klimaatproblemen en de intrede van woorden als ‘vliegschaamte’, leggen de nachttrein alles behalve windeieren. Ook minister Van Veldhoven wil reizigers uit de auto en in de trein krijgen.

De nachttrein beleeft een revival. Ook in Nederland lijkt de nachttrein aanstaande, nadat NS en de Oostenrijkse ÖBB aankondigden een verbinding naar Amsterdam nieuw leven te willen inblazen.

Lees ook: Stapsgewijs concurrerend Europees spoor

Mooi woord voor de Van Dale woordenboek "vliegschaamte" dat precies de lading dekt om aan te geven wanneer mensen zich generen om te gaan vliegen. Dat de luchtvaart industrie de afgelopen jaren ook niet stil heeft gestaan met de komst van milieuvriendelijker en zuiniger motoren en deze bijvoorbeeld schoner en stiller zijn dan in pakweg 1975, wordt wel eens vergeten. Toch kan, gelet op de impact van de toename van het vliegverkeer en met name het voor- en natransport naar een luchthaven, de trein, mits veilig en snel en energie zuinig en vooral frequent een bescheiden alternatief zijn voor menige vliegreis, ook voor mensen met vliegangst. Probleem is echter de starre en minder flexibele dienstregeling uitvoering wanneer vraag en aanbod fluctuaties vertonen. Een dure rail infrastructuur versus de snelle aanpassing van luchtvaartmaatschappijen om vluchten toe te voegen of te schrappen, geeft de reiziger vaak meer soelaas dan de enkele trein die via (Hogesnelheids) lijnen de steden met elkaar moet zien te verbinden. Let op de problematiek rond de verbinding Amsterdam - Berlijn. Toch is er mede met dit Zweedse voorstel hoop dat snelle treinen een deel van het vliegverkeer kan overnemen of als alternatief dienen om in Europa op doelmatige wijze op langere afstanden te gaan reizen met de trein, mits deze ook op "groene stroom" gaan rijden. De toekomst zal uitwijzen of e.e.a. succesvol zal zijn dan reeds nu al het geval is...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec om 15:10 uur

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov om 11:41 uur

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov om 12:06 uur

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »

Tribus bouwt verder in Duitsland

9 nov om 11:54 uur

Busombouwer Tribus is in 24 jaar tijd opgeklommen tot een gevestigde naam in het Nederlands kleinschalig…

Lees verder »

Zeven Deense inspiratiebronnen rond flexvervoer

28 okt om 09:59 uur

In Denemarken spelen vergelijkbare uitdagingen als in Nederland, met dunne ov-lijnen en flexibele…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lancering European Sleeper uitgesteld naar 2023

25 okt om 15:42 uur

De lancering van de eerste route van European Sleeper (tussen Brussel, Amsterdam, Berlijn en Praag) werd eerder…

Lees verder »

Op zoek naar rijdende treinen in Albanië

21 okt om 09:41 uur

Wie door Europa wil reizen met het ov ervaart veel hindernissen. Dat horen we vaker. Eén land spant daarbij de…

Lees verder »
person_outlineBlog

InnoTrans biedt genoeg stof tot nadenken

3 okt om 09:24 uur

In de week van 19 september werd dit jaar weer de grote internationale spoorbeurs InnoTrans in Berlijn gehouden…

Lees verder »