Zwitserse vervoerders besteden samen aan

maandag 25 mei 2020
timer 3 min

De Zwitserse vervoerders SBB, Thurbo en Region Alps zijn een gezamenlijke aanbesteding gestart voor 194 enkeldeks regionale elektrische treinstellen.

De drie spoorwegondernemingen hebben behoefte aan nieuw materieel om hun afzonderlijke vloten te moderniseren waarbij doelmatigheid en klimaatvriendelijkheid nadrukkelijk in het oog gehouden worden. Met de aanbesteding geven de drie vervoerders invulling aan de materieelstrategie om het aantal verschillende treintypen in regionaal vervoer terug te brengen tot maximaal twee, naast de dubbeldekstreinen van de S-Bahn Zürich.

De nieuw te bestellen treinen zullen ongeveer 270 verouderende treinen vervangen, waaronder treinstellen van het type Flirt. SBB, Thurbo en Region Alps kiezen gezamenlijk voor nieuwe treinen gebaseerd op een bestaand en bewezen concept. Dit bewezen concept moet komen uit een van de overige Europese landen. Nieuwe ontwikkelingen in materieel worden op voorhand afgewezen.

Gefaseerd

De aanbestedingsprocedure wordt in fasen opgeknipt. Nu is de aanbesteding begonnen met de prekwalificatie-fase, waarbij belangstellende treinenbouwers kunnen inschrijven. Aan het eind van 2020 gaat de tweede fase in. Daarbij worden uit de aanbieders drie geselecteerd. Dat zijn bouwers die met hun bestaande platformen aan rollend materieel het beste aan de eisen en voorwaarden, zoals gesteld in de aanbesteding, voldoen, het meest voldoen aan de eisen van compatibiliteit met het spoorwegnet en de geschiktheid om te passen in het dienstregelingmodel.

De te bestellen 194 treinstellen worden verdeeld onder de drie aanbesteders: 106 voor SBB, 18 voor Region Alps en 70 voor Thurbo. De bestelling bevat opties en het aantal te bouwen treinen kan worden uitgebreid tot 316 stuks voor 2036. Het ligt in de verwachting dat de eerste order van de 194 stuks snel wordt gevolgd door een order voor nog eens 100 stuks. Daarbij wordt flexibiliteit geёist van de bouwers want de bestellers willen flexibel kunnen inspelen op de ontwikkelingen in de ov-markt.

Voorwaarden

De geplande investering wordt geschat op in totaal 1,5 miljard Zwitserse Franken (1,42 miljard euro). Het nieuwe regionale materieel heeft twee varianten in lengte. Daarnaast moet het materieel worden toegelaten om op het Oostenrijkse en Duitse spoorwegnet te rijden. Tevens moet het materieel uitgerust zijn met het Europese beveiligingssysteem ETCS level 2, een onderdeel van ERTMS en voldoen aan de vereisten voor reizigers met beperkte mobiliteit.

Die komen niet alleen uit de Europese regelgeving TSI- PRM, maar daarnaast ook uit de bepalingen van de Zwitserse federale wet ‘Behindertengesetz’. Aanvullend op het koopcontract kunnen service- en onderhoudscontracten worden gesloten. De eerste treinen uit de toekomstige order moeten in dienst worden gesteld met de ingang van dienstregelingsjaar 2026.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

9 apr om 10:41 uurtimer2 min
Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse…
Lees verder »

Vlaanderen beëindigt monopolie De Lijn

26 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Terwijl in Nederland de commissie-Brokx dertig jaar geleden het ov structureel veranderde*, staat het Vlaamse ov-…
Lees verder »

Regiojet gaat 's nachts naar Polen

8 feb om 14:35 uurtimer2 min
Het Tsjechische Regiojet slaat zijn vleugels verder uit met een nieuwe internationale nachttrein. Dit keer is…
Lees verder »

Impuls voor Europees nachttreinnetwerk

10 dec 2020 timer2 min
De ÖBB, DB, SBB en SNCF gaan samen een Trans-Europees nachttreinnetwerk ontwikkelen. Zij kondigden plannen aan…
Lees verder »

Aanbesteding Bentheimer Eisenbahn van start

25 sep 2020 timer2 min
De aanbesteding van de ‘Regiopa Express’, de treindienst tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, is gestart. De dienst…
Lees verder »

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

11 sep 2020 timer2 min
De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met…
Lees verder »

Zwitserse spoortunnel versnelt Europees ov

10 sep 2020 timer2 min
De Ceneri-basistunnel, een 15,4 kilometer lange spoortunnel in Zwitserland, is na 28 jaar geopend. De tunnel gaat…
Lees verder »

NMBS krijgt ETCS in 23 locomotieven

27 aug 2020 timer1 min
Spoorwegfabrikant Alstom installeert het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS in 23 HLD77-locomotieven van…
Lees verder »