‘Bestemmingen bereikbaar houden is een mensenrecht’

dinsdag 20 december 2022

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers weet als geen ander dat we in een dynamische tijd leven. En dan staat er ook nog een enorme vervangingsopgave van de infrastructuur voor de deur. Toch ziet hij dat met vertrouwen tegemoet. “Het wordt een uitdaging de bereikbaarheid te garanderen, maar die uitdaging gaan we de komende jaren tackelen.”

Als minister van Infrastructuur en Waterstaat werkt Mark Harbers sinds begin 2022 ‘in het hart van de samenleving’. De VVD-politicus vindt het dankbaar werk. “Iedere Nederlander is fietser, automobilist, ov-gebruiker of voetganger. De lucht- en zeevaart zijn ook overal aanwezig en dankzij de dijken wordt iedereen beschermd tegen hoog water. Het is zichtbaar en tastbaar voor iedereen.”

Toch is het niet alleen hosanna. Amper een maand na zijn aantreden viel Rusland Oekraïne binnen en veranderde het speelveld. “Van tevoren dacht iedereen dat we de laatste coronamaanden door moesten komen. En dan is het ineens oorlog. Het zet je wel met beide benen op de grond”, erkent hij. De concrete gevolgen daarvan merkt iedere Nederlander: inflatie, stijgende energieprijzen en materiaalschaarste. 

Nieuwbouw bereikbaar houden

Daarmee staat de mobiliteit voor veel Nederlanders onder druk. “Terwijl mobiliteit essentieel is in het leven”, benadrukt Harbers. “Bestemmingen bereikbaar houden is een mensenrecht. Het wordt een grote uitdaging die bereikbaarheid te garanderen, maar die uitdagingen gaan we de komende jaren tackelen.”

Hoe? Door tot 2030, 900.000 woningen te bouwen en van goede infrastructuur te voorzien. Recent maakten Harbers, staatssecretaris Heijnen en minister De Jonge (Wonen) bekend samen 7,5 miljard euro vrij te maken voor een pakket aan integrale maatregelen. “We moeten niet eerst woonwijken bouwen en daarna pas de infrastructuur regelen, zoals in het verleden vaak gebeurde. Dus dat laten we nu gelijklopen, zowel in steden als in de regio.”

Maar nieuwe infraprojecten realiseren duurt veel langer dan nieuwe woningen bouwen. Daarom moeten slimme maatregelen worden genomen. “Van dat pakket gaat 1,5 miljard naar het versnellen van bestaande infraprojecten. En we passen infraprojecten in bestaande bouwplannen in. Dat geeft lucht.”

Auto én ov belangrijk

In de langetermijnambities van het ministerie staat duurzame mobiliteit centraal. Met investeringen in waterstof, fietsbereikbaarheid, mobiliteitshubs en deelmobiliteit staan er genoeg projecten op de planning. Toch stellen sommige mobiliteitsprofessionals dat er minder ruimte voor de auto zou moeten zijn en dat het Rijk niet alleen autobrandstoffen moet subsidiëren, maar bijvoorbeeld ook een ov-abonnement. Ook kunnen fiscale regelingen veel eenvoudiger.

Daar denkt Harbers anders over. Het beste tijdperk van de auto komt er zelfs nog aan, stelt hij. Een elektrische toekomst dan wel. “Het leven is voor veel Nederlanders helemaal niet te doen zonder auto. Een gezin met kinderen dat naar de sportclub en zwemles moet en ook nog eens boodschappen moet doen, kan dat niet met alleen fiets, ov een deelvervoer.”

Vanaf 2030 moeten alle nieuw verkochte auto’s elektrisch zijn.  Voor nu subsidieert het Rijk autobrandstoffen. “Veel Nederlanders hebben nu een brandstofauto en moeten de rekeningen kunnen blijven betalen. Met koopkrachtmaatregelen willen we mensen helpen, zodat ze niet op hun mobiliteit hoeven te bezuinigen. Datzelfde geldt voor het energieplafond, bijvoorbeeld. Je kunt helaas niet alle prijsstijgingen tegelijk aanpakken, maar je kunt mensen wel perspectief bieden.”

‘Het zal niet zonder pijn of hinder gaan’

Maar misschien wel de grootste opgave van de komende jaren, is de vervangingsopgave van bestaande auto- en spoorinfrastructuur die tijdens de wederopbouw is aangelegd. Om maar wat te noemen: zowel de Haringvlietbrug als de Van Brienenoordbrug in Zuid-Holland gaan op de schop. En de nood is hoog. “Voor de coronacrisis hadden we last van een financiële crisis en is er weinig geïnvesteerd. We moeten dus een flinke inhaalslag maken en trekken in 2023 daarom 4 miljard uit voor onderhoud en renovatie van bestaande infrastructuur. Vanuit het Mobiliteitsfonds investeren we jaarlijks nog eens 1,25 miljard extra.”

'Misschien wel de grootste opgave van de komende jaren is de vervanging van bestaande spoor- en auto-infrastructuur'

Ondertussen moet de stikstofuitstoot worden beperkt, om Natura 2000-gebieden te beschermen. Kunnen al die werkzaamheden wel doorgaan, zeker nadat de Raad van State de bouwvrijstelling onrechtmatig verklaarde? “Op de korte termijn is dat behoorlijk puzzelen”, erkent Harbers. “Het is lastig als je steeds wordt teruggefloten, maar daarom gaan we een robuuste aanpak ontwikkelen om de stikstofuitstoot verder te beperken. Door natuur te herstellen, kunnen we ook weer meer bouwen. Dat biedt perspectief op de langere termijn.”

De vervangingsopgave die voor ons staat, vraagt ook om een andere organisatiestructuur. “We hebben jarenlang een bepaalde koers gevaren, maar dat kan niet meer. Rijkswaterstaat en ProRail moeten hun organisaties op de veranderde wereld aanpassen. Daarna gaan we een langjarig programma ontwikkelen."

“Het zal niet zonder pijn en hinder gaan de komende jaren, we zijn een mammoettanker aan het omkeren”, besluit de minister. “Maar het is wel nodig om er de rest van de eeuw weer tegenaan te kunnen en bereikbaarheid voor iedereen als basis te houden. Ik hoop dat over een jaar een stuk zichtbaarder is dat de instandhouding is ingezet.” 

Dit artikel verscheen in Trends 2023. Meer lezen van Trends 2023? Ga naar onze digitale bibliotheek.

 

Geachte Minister Mark Harbers: eerlijke voorlichting geven,behoort tot ook de mensenrecht.Inzake wat het heden en de toekomst brengt voor de Burgers van Nederlanden vooral de toekomst visie inzake wat technisch mogelijk is.Wat u schets,is mij globaal 2 jaar geleden als vaste VVD kiezer,vermeld via mijn Facebook naar de Facebooks, oa de VVD-Rheden/VVD Gelderland/VVD/Mark Rutte/Europees Parlement Nederland/Jesse Klaver/D66/Frans Timmermans etc.Ontving heel veel positieve reaktie's (Duimpjes)Zoals ik heel veel de exakte waarheden heb vermeld via div thema's via ov magazine.En zoals ik heel veel informatie heb kunnen ontvangen via de Buitenlandse Media: oa via mijn Schotel en via youtube.Inzake nieuwe energie-opwekking oa Kernfusiereaktors/Waterstof gebruik,om vooral onze netstroomvoorziening constant te houden.Maar ook via het Facebook van Mark Rutte,vermeld in het nieuwe te vorming Tweede Kamer Fractie,meer nieuwe Tweede Kamer Leden te plaatsen,die meer kennis hebben wat technisch mogelijk is,in het belang van de BV Nederland,en een commisie van aanbestedingen en onderzoek te vormen.om blunders uit het verleden te voorkomen.Liefs Tweede Kamer Leden die heel veel parate kennis bezitten,en evt een Ir. of een Béta of bedrijfsmatig héél veel kennis hebben.Als voorbeeld: de CEO van Rijnstate Ziekenhuis in Elst,via youtube.nl (tik in) Waterstof Rijnstate Elst.En dat is eens een CEO met de visie,wat waterstof kan betekenenen zo'n CEO zou feitelijk deel moeten nemen van de Tweede Kamer Fractie.Geachte hr Mark Harbers: het zou mij een eer zijn om onder 4 ogen kennis kunnen geven de toekomst van vooral de technologische innovatie van vooral het openbaar-vervoer en het rijden met uw toekomst-visie van het E-Auto rijden,wat technische voorlopig niet mogelijk is,maar dat zal wel een fictie blijven!.Maar wel het eerlijke verhaal naar de VVD kiezers.En dat is ook een mensenrecht voor de Burgers van Nederland.Ik heb Facebook verwijdert,omdat ik vermelde dat China technologisch gezien de wereldleider is, en Facebook is een Amerikaans bedrijf,en die ging mijn exakte kennis regelmatig verwijderen.En dat heet ondemocratie's.Maar als Senioor,is het mij een groot genoegen,om de exakte waarheden.bevindingen te delen met de Burgers van Nederland.Niets is doormij verzonnen,of toegevoegd,maar eerlijk zijn is een voorrecht om te stemmen op de VVD.Met dat eerlijke bevindingen kan ik héél oud mee worden.Adieu.

Geachte hr Mark Harbers,waar men aan voorbij gaat gezien de energie-verbruik,de miljoenen stekkerdozen die worden gebruikt,en toch energie-verbruiken.Via youtube.nl (tik in)#98 Sind steckdosenleisten heimliche stromfresser? (tik in) Das Geschäft mit LED-lampen|marktscheck deckt auf SWR,en daarnaast de miljoenen-media-boxen van de digitale kabelproviders,die zorgen voor internet/TV/Radio ontvangst en naast het stroomverbruik van de miljoenen Platte TV's!,en de aangseloten HIFI versterkers en soundboxen voor een beter geluid.Alle luidsprekers gebruiken héél veel energie.Op jaarbasis!,Windmolens klimaat/milieu vriendelijk (tik in) Neodym- Das Schmutzige Geheimnis sauberer Windraders.Een zeer onvriendelijke stof,die gedolven wordt in China,waar de Delvers kanker van krijgen.Maar onze LED lampen zitten vol met zeer onvriendelijke milieu-stoffen.En waarom weten ze dat in Duitsland wel: hr Mark Harbers.En dat er in Nederland miljoenen E-auto's stroom gaan laden,er een BLACKOUT kan ontstaan.(tik in) Mit der Energiewende in den Blackout (tik in) Plötzlich dunkel.En wat doet u daaraan hr. Mark Harbers,en dan heb ik het nog niet over het totale stroomverbruik van de elektrische treinen,4000 ampare als ze gaan optrekken?.En dat is nu eerlijke voorlichting.De Heilige Graal is meer gebruik van waterstof-aandrijvingen.En vooral de waterstof-treinen die van Astom en Siemens op een tankvulling 1000 km ver kunnen afleggen.En dan kunnen alle net-stroomtrein-bovenleidingen in alle EU gebonden landen opgeruimt worden.En dat is géén tunnel-visie.Maar inzichten van de goed-opgeleide technisch techneuten,maar die komen niet voor de onze Staatsomroep de NPO.ze zullen eens gelijk hebben,of krijgen.En dat is nu het verschil in de exakte waarheden via Kabelland Nederland en de Schotelbezitters.En vooral de ontvangst FTA(FREE TO AIR) TV/Radio zonder abonnement te ontvangen,geven meer de exakte waarheden in kennis-overdracht.Minister Mark Harbers.Doet er iets mee! in het belang van de BV Nederland.

Geachte Minister Mark Harbers.En wat doet aan al die VVD leden!.die over een SUV(auto)-vierwielaandrijving beschikken,en daarachter een Paardentrailer met 2 paarden er in,een voor mevr.en een voor meneer,en die gaan in 2030 elektrische rijden!.En wat doet u aan al die VVD stemmers,die rijden met een brandstof-auto om hun Caravan/Boedelbak/Aanhangwagen moeten trekken,zowel in Nederland als door de vele-vakantielanden in de EU gebonden lidstaten!,en de Elektrische auto's aandrijvingen totaal niet geschikt voor zijn!.En nog over energie-verbruik,al miljoenen-transformators die de wisselstroom van 230 volt,moeten omzetten naar een veel lagere waarde's voor al die elektronica-producten,en werken volgens de wet van Ohm:U=I x R:spanning= ampare x weerstand,en ook heel veel stroomverbruiken,en vele uren aanstaan voor de voedingen.En wat doet u de zéér super rijken(VVD ers ook in Nederland, en ook daarbuiten in de wereld,die een anderen gedachtegoed/denkbeelden van anders denkende(politiek),die beschikken over miljoenen-kostende plezier-jachten.Via youtube.nl (tik in) Giant Luxury Shuttle Service for Superyachts|Mega Transports|Free Documentary:die hun miljoenen-kostende plezier-jachten laten over varen van Florida naar Genua,en daar rondgaan varen naar de zeer tropische eilanden gelegen in Middellandse zee,en daar de zeer bekende havens aandoen gelegen aan de Cote Azur,resumerd: de super-rijken hebben toch maling aan de wereld klimaat/milieu-aspecten.En ik als VVD stemmer moet zijn brandstof-auto gaan inleveren om een E-auto te gaan rijden.voor het klimaat/milieu-aspecten?.Maar in het hiernamaals zal ik heel gelukkig kunnen zijn,is mij altijd verteld,Nu ik ben het lever als inwoner van Nederland,als VVD kiezer.Want er is géén beterland als Nederland,we verschillen wel van meningen,maar dat is de Diffirentiatie in ons onderlinge samenwerkings-verbanden en als VVD stemmer in de liberaal-gedachtengoed.In dat maakt Nederland zo bijzonder,in het wereld-gebeuren.Ik kan op de verkeerde school hebben gezeten,maar wel geleerd:om te denken/logisch denken/analytisch denken/technische tekeningen kan lezen,en mijn 10 eerlijke vingers te gebruiken voor technische oplossingen.En daarnaast hr Mark Habers,gebruik de moderne wiskunde:Venn Diagram: Logische Gravische voorstellingen uitgedrukt in Cirkels:wie past bij mijn of in mijn Cirkel.En dat zijn vaak de zeer goed ontwikkelde technisch hoogstaande technische onderlegde landgenoten.Wat u doet hr Mark Harbers:behoort tot uw competentie,en het is weer een eer, om weer te blijven kiezen op de VVD,ook binnenkort voor de eerste kamer-verkiezingen.In het belang van de BV Nederland.Adieu

Geachte hr.Mark Harbers: wat globaal 15 jaar geleden had moet gebeuren,om de verouderde netstroom-kabels en de transformatoren hadden moeten vervangen.Maar door tunnelvisie wordt het bedrijfsleven verantwoordelijk gehouden voor evt een BLACKOUT kan ontstaan.Maar de netbeheerders hadden dat al kunnen voorzien,het meer gebruik van netstroom-energie.En dat betreft heel de gebonden EU lidstaten,om de zuivere sinus van 50 Hz wisselstroom niet teveel zal verlopen.Via youtube.nl (tik in) hitec: Das Stromnetz von Morgen(tik in) Mit der Energiewende in den Blackout(tik in) Blackout?Wie stabil ist das europäsche stromnetz?|Gaileo|ProSieben(tik in) 50 Hz-wie wir einen Blackout vermeden(tik in)Blackout-wie gut Sind wir Hessen auf ohne strom vorbereitet?|Doku(tik in) Blackout:wie passiert,wenn der Strom weg ist|frontal.Deze belangrijke informatie kan het bedrijfsleven en dat is héél divers,als ze extra boete's worden opgelegd,als ze teveel energie moeten gebruiken,en dat is niet altijd zichtbaar.En vooral oa bakkerijen/slagers/etc. die met de feestdagen extra hun best moeten doen,om de consument te leveren tevreden moeten stellen,om extra vlees en andere producten in te kopen.Je eigen tunnelvisie neerleggen bij de gebruikers,kan gezien worden als zijnde niet democratie's oplossingen.Alle energie-centrale's in Europa zijn als een ketting met elkaar verbonden,inzake de 50 Hz wisselstroom levering.Enige verloop daarvan kan ook een ketting-reaktie geven in alle gebonden EU lidstaten.Wij in Nederland kan wel genoeg over stroom-beschikken,maar levering aan een EU lidstaat moet wel de zuivere sinus van 50 Hz wisselstroom bezitten.Want energie wordt ingekocht,en evt verdeelt als er ergens meer vraag is naar stroom-energie.Wie gelijk heeft,of wilt hebben.aan u de keus.afz: voormalig goed opgeleide Technicus met pensioen,mijn huidige leeftijd 78 jaar,en leeft héél energie-zuinig,om een BLACKOUT te voorkomen.

Geachte hr Mark Harbers: in wat voor maatschappij ben ik als Senioor terecht gekomen,tov. de jaren 1950.Toen ons nog werd geleerd respect te hebben,voor al die Burgers die zich inzetten en dienstbaar voor de maatschappij.Nu worden ze regelmatig uitgemaakt voor alles wat God verboden had.Elke dag worden oa Trein/bus/personeel uitgemaakt,en ook de dagelijkse steekpartijen/inbraken vooral bij de ouderen/Auto's in de brand gestoken,en vooral dat de goedwillende Burgers van Nederland,zich steeds onveiliger gaan voelen,ook in het openbaar vervoer.Hoe anders waar ik met mijn ouders woonden,ik de een van de mooiste wijken van Arnhem [ De Geitenkamp] waar nog de touwtjes uit de brievenbus hingen,en de achterdeur los stond,en er geld op tafel lag,om de groentenman/bakker/kaasboer/stroomlicht-opnemer(binnen te laten) te betalen.Leve de Moderne Maatschappij.De Wijkagent met zijn dienstfiets aan zijn arm,had toen héél veel respect.Nu is de samenleving geworden,wat wij Senioren totaal niet gewild hebben.Bekende gezegde: Zachte Heelmeesters,veroorzaken stikkende wonden.Mijn visie: nu 18 miljoen inwoners.in 2050 30 miljoen inwoners? die moeten eten/plassen/poepen.en het land vol zal staan met Wind-turbine's/Recreatie-gebieden vol liggen met drijvende zonnepanelen,géén koeien/schapen in het groene-grasland,want die zijn al opgevreten omdat er heel veel wolven-lopen/géén weidevogels meer! geen roofvogels meer,want die zijn verdreven oa via de VeluweWat doen ze onze kinderen/kleinkinderen aan!,en zoals de hr Frans Timmermans eens vertaalde.die kinderen moeten vechten voor eten.Maar in het hiernamaals zullen die kinderen gelukkig zijn!.Wat één toekomst om in de gebonden Lidstaten vaan Europa te leven,opgevult met de miljoenen inwoners,die een gezond/zonder oorlogen en voldoende energie/eten/ zich gaan voortbewegen in het elektrische(openbaar) vervoer.Wat waren die Burgers vanaf de jaren 1950 [ TOEN WAS GELUK HÉÉL GEWOON]Maar ja- ik kan op de verkeerde school hebben gezeten?.

Las vanmorgen via een van de grootste landelijke Dagblad,dat de MBOers meer gaan verdienen dan de HBO-ers,omdat die meer de de leegloop opvullen,waarmee technische mensen meer hun hersens en handen gebruiken,wat in Nederland een aanvulling betekend voor goed-vakmanschap.Een HBOer komt niet bij mij,om een CV/zonnepaneel/elektrische netstoringen en te plaatsen.Want mij ervaring als voormalig technicus is: dat niet voor vol zal worden aangezien,en altijd van een karig inkomen had moeten leven,maar door zelf-reflectie/bedrijfsmatige opleidingen,toch een goed pensioen heeft opgebouwd.Maar we lopen nog steeds als: die witte boorden mentaliteit,vaak ingegeven door de ouders:je gaat je kinderen toch niet een technisch-vak laten leren,wat zullen onze familie/buren/bekenden wel gaan zeggen!.Nee;je moet een net pak aan hebben/een wit overhemd/ met goed geknoopte stropdas/geen witte sokken aan/gepoetse schoenen en rond rijden via een auto van de zaak,en een eigen woning beztten(via zeer hoge hypotheek lasten) dan ben je wat,en gezien worden als een geslaagde inwoner van Nederland.Hoe anders ziet ik mijn Schotel,in de Aziatische landen,daar is het een eer vooral voor de jonge inwoners,om deel uit te maken voor het land,in vooral technische innovatie techniken voor het economisch belang van het land.Maar ook de ouders met heel veel respect worden omarmt,en dat is een andere cultuur,dan die respect-loze,en vaak laagdrempelige van een zeer laag IQ voorzien inwoners,die maling hebben aan onze culterele waarde's,en vaak behebt zijn door een narcistiche gedachtengoed/denkbeelden,en zich uiten in scheldpartijen om hun gelijk te krijgen.Want de tegen-partijen hebben in hun ogen geen gelijk.Want hun belevens-vormen is het doelwit,en daar moet als wetdieners van af blijven.Hulde voor de Moderne Nederlandse Maatschappij?.Laatste bericht:omdat ik vorig jaar een ongeluk ben overkomen(aangereden) en nu weer herstellende ben zowel fysiek,en vooral door hersen-training via de recente reaktie's,kan deelnemen aan mijn exakte kennis-geving en waarheden over te brengen.Bedankt Redactie van ov magazine.Met mijn huidige leeftijd van 78 jaar,kan ik daar vrede mee hebben.Adieu.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.