Delft wil transferia waar je alles kan

Delft wil transferia waar je alles kan

door in rubriek ov-knooppunten
Reacties uitgeschakeld voor Delft wil transferia waar je alles kan

Delft denkt aan een cordon van ‘multi-use transferia’ rond de stad waar je als automobilist meer kunt doen dan alleen overstappen op bus, tram en fiets. Bijvoorbeeld ook pakjes van de webwinkel ophalen en groen gas of waterstof tanken.“Ikea, P+R-exploitanten, postorderbedrijven, stedelijke distributiecentra en tankstations voor groengas en waterstof zijn allemaal op zoek naar dezelfde locaties rond steden: dichtbij de snelweg met voldoende parkeerplekken en goede verbindingen met de binnenstad”, zegt directeur Minze Walvius van bureau Advier. “Waarom zou je die voorzieningen dan niet bundelen?”

Een goede locatie voor een multi-use transferium zou bij Ikea zijn in Delft en op sciencepark Technopolis in Delft Zuid. Het is de bedoeling dat bedrijven en organisaties gaan meebetalen aan de gebouwen met parkeergarages en voorzieningen, van tijdelijke tentoonstelling tot publiekstrekker (discotheek, speelparadijs).

Stadsgewest Haaglanden heeft 106.000 euro uitgetrokken voor een onderzoek naar de haalbaarheid en locaties plus een business case, die in maart klaar moeten zijn. Deelnemende partijen zijn onder meer de gemeente Delft en TU Delft. Is een multi-use transferium kansrijk, dan volgt vanaf mei waarschijnlijk een proef.

In de ogen van onderzoeker Minze Walvius mogen de eigenaren van de transferiumgebouwen en parkeerplekken ook eisen stellen aan het ov van en naar de binnenstad. Dat kan een reguliere bus- of tramlijn zijn in opdracht van de ov-autoriteit, maar ook aanvullend commercieel vervoer met meer comfort of kwaliteit. Verder is er ruimte voor P+R, en voor Park+Bike met luxe fietsen en elektrische scooters.

Op de transferia kunnen mensen bestellingen ophalen van webwinkels en postorderbedrijven. En groengas of waterstof tanken. In de toekomst zouden de brandstofcellen van de waterstofauto’s zelfs energie kunnen leveren als ze er geparkeerd staan. Leveranciers kunnen er pakketten voor de binnenstad afgeven voor stedelijke distributie met schone en stille voertuigen. En winkels in de binnenstad kunnen schoon afval (papier, plastic) retour sturen. Verder dienen de multi-use transferia als parkeergelegenheid voor de binnenstad en evenementen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook