Movinnio pleit voor metrodienst op het spoor

Movinnio pleit voor metrodienst op het spoor

door in rubriek advies, hoofdrailnet
Reacties uitgeschakeld voor Movinnio pleit voor metrodienst op het spoor

Om twee keer zoveel reizigers te trekken moeten alle treinen in de brede Randstad als een metro gaan rijden. Ze rijden elke paar minuten en stoppen op elk station. De Intercity Groningen–Amsterdam rijdt dan bijvoorbeeld tot Amersfoort als Intercity en naar Amsterdam als stoptrein.

“De spoorstaaf heeft z’n langste tijd gehad en moet uitgefaseerd worden”

Volgens directeur Joep Dickhaut van Movinnio is dat een ingrediënt van het Deltaplan Duurzaam Vervoer dat zijn innovatiestichting uitwerkt. Een metrodienst op het spoor in de Randstad heeft voor reizigers drie grote voordelen.

Ten eerste kunnen ze hun auto bij stopstations sneller en makkelijker parkeren dan bij Intercitystations midden in de stad. Ten tweede zien ze hun wachttijd geminimaliseerd door de hogere frequentie die in één klap mogelijk wordt omdat de treinen allemaal even snel gaan rijden. En ten derde hoeven reizigers niet meer over te stappen maar kunnen blijven zitten totdat ze op het gewenste station arriveren.

Voor de samenleving is zo’n metrodienstregeling goedkoper dan de miljarden euro’s vergende spoorverdubbelingen van het Programma Hoogfrequent Spoor (elke tien minuten een trein op de vier hoofdassen in de brede Randstad).

Het Deltaplan Duurzaam Vervoer van Movinnio gaat voor de lange termijn uit van losse voertuigen (denk aan Superbussen) op een vlakke rijvloer. Ze rijden dan als een elektronisch gekoppeld en geleid treintje van bijvoorbeeld Brussel naar de Nederlandse grens, waar ze uitwaaieren naar Breda, Rotterdam en verder, eventueel ook over stroken langs de snelweg.

“De spoorstaaf heeft z’n langste tijd gehad en moet uitgefaseerd worden”, zegt Joep Dickhaut daarover. “Bus en trein groeien naar elkaar toe.” Als overgangssituatie denkt hij aan betonnen rijplaten met uitgefreesde ruimte voor twee spoorstaven, zodat busachtige voertuigen al op het spoor kunnen rijden. Movinnio komt ook nog met deelvisies op de fiets en het parkeren.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook