Ambtelijke top was tegen Regiotram Groningen

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Ambtelijke top was tegen Regiotram Groningen

Oud-wethouder Karin Dekker wijt het niet doorgaan van de Regiotram in Groningen deels aan het gebrek aan steun in de ambtelijke top van de gemeente Groningen. Dat zegt Dekker in een interview met OV-Magazine.

karin dekker groningenDekker: “Vanaf het begin stond voor mij vast dat dit project door een onafhankelijke club moest worden uitgevoerd, buiten de gemeente, met een externe projectleider. De gemeentelijke organisatie was het niet eens met mijn keuze. Met name de dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken (ROEZ), waar verkeer onder valt, voelde zich gepasseerd.”

“Binnen ROEZ was er weerstand tegen een tram door de historische binnenstad, vooral bij de RO-mensen. En die waren belangrijker dan de verkeersafdeling, die het vervoerskundig belang van de tram zag. Individuele medewerkers van ROEZ hebben zich altijd vol enthousiasme en energie voor het project ingezet. Maar de ambtelijke top was tegen. En dat heeft niet bijgedragen aan een positief besluit over de tram.”

 “Het tramproject was niet te groot voor Groningen, maar misschien wel voor de Groningse politiek”

De Regiotram Groningen sneuvelde in september 2012, en daarmee het college van B&W, nadat SP en D66 hun steun introkken vanwege de slechte financiële situatie van de gemeente Groningen. “Het tramproject was niet te groot voor Groningen, maar misschien wel voor de Groningse politiek”, aldus Karin Dekker.

De ex-wethouder van GroenLinks steekt ook de hand in eigen boezem. “Ik was al tien jaar wethouder. Dan heb je te maken met mensen die net als wethouder beginnen en een raad met veel nieuwe gezichten. Bij zo’n groot tramproject heb je dan een enorme voorsprong in kennis en ervaring. Dat werkte niet in mijn voordeel. Voor de machtsverhoudingen was het wellicht beter geweest als ik mijn portefeuille financiën had afgestoten en alleen ruimtelijke ordening en verkeer had gedaan.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook