dossier PHS

‘200 km/uur voor topsegment op het spoor’

door in rubriek advies, hoge snelheid
Reacties uitgeschakeld voor ‘200 km/uur voor topsegment op het spoor’

Elke 10 minuten een intercity is geen goed idee. Beter is vier intercity’s per uur plus 2 snelle treinen die 200 kilometer per uur rijden. Door de snelheid op het spoor te verhogen ontstaat een topsegment dat de economische dynamiek in binnen- en buitenland versterkt. 

Dat schrijven Bas Govers en Henk Doeke van Waveren van adviesbureau Goudappel Coffeng in OV-Magazine.

Elk kwartier een intercity is makkelijker inpasbaar op het spoornet en eenvoudiger uit te dunnen in de daluren dan elke 10 minuten een trein uit het Programma Hoogfrequent Spoor. De vier intercity’s zouden wat vaker kunnen stoppen en de 2 snelle treinen verzorgen directe verbindingen tussen de centra van de steden.

corridors-voor-200-kmhGovers en Van Waveren voorzien 6 topcorridors in de brede Randstad – het gebied binnen Zwolle, Arnhem, Eindhoven en Breda – waarop de treinen 200 km/uur kunnen rijden. Met 200 km/uur rijden is al mogelijk op de Hanzelijn en Utrecht–Amsterdam. Nieuwe corridors voor 200 km/uur zijn Utrecht–Arnhem, Utrecht–Eindhoven en Breda–Eindhoven. Op de regionale uitlopers van het spoornet volstaat 160 km/uur; op Eindhoven–Venlo, Eindhoven–Maastricht, Zwolle–Groningen en Zwolle–Hengelo.

Een snelle realisatie zit er niet in, maar naar zo’n topsegment toewerken kan wel. De invoering van Ertms kan beginnen op de topcorridors in de brede Randstad. Nieuw materieel stroomt dan corridorgewijs in, lokale snelheidsbeperkingen worden aangepakt. Geplande projecten op de topcorridors moeten zodanig worden uitgevoerd dat later kosten kunnen worden bespaard als de snelheid omhoog gaat, aldus de auteurs. Zie hier het volledige artikel Topsegment op het spoor.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook