Plan voor 80 nieuwe lightraillijnen in 2040

Plan voor 80 nieuwe lightraillijnen in 2040

door in rubriek advies, light rail
Reacties uitgeschakeld voor Plan voor 80 nieuwe lightraillijnen in 2040

Voor 2040 komen in totaal 80 nieuwe lightrailtrajecten tot stand tussen regio en stad. En het aantal opstapplaatsen verdrievoudigt van 400 naar 1200 haltes, waaronder 40 nieuwe knooppunten met spoor- en snelwegen.

Dat is de visie van Platform Do Lightrail in een onlangs verschenen brochure. 

Het platform Do Lightrail, onder leiding van ChristenUnie-wethouder Tymon de Weger, introduceert ook een nieuw merk: de Runner. Een Runner is een lightrailverbinding die vaker stopt en dieper doordringt in de stad. Hij verbindt de regio met kantoorparken, universiteiten, ziekenhuizen, winkelcentra, stations, luchthavens, P+R-terreinen en grote woonwijken. De Runner neemt de plaats in van 10 metroverbindingen en 40 tramlijnen. Van de ruim 60 Sprinterdiensten worden er 10 in Runners omgezet. Voor die ambitie is een investering nodig van 300 tot 500 miljoen euro per jaar.

Do Lightrail heeft tien kaarten gemaakt van mogelijke lightrailnetwerken rond stedelijke regio’s in Nederland. De brochure met daarin de kaarten is hier te downloaden.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook