Van Veolia resteert alleen het rood in Transdev

Van Veolia resteert alleen het rood in Transdev

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Van Veolia resteert alleen het rood in Transdev

Veolia verdwijnt als merk uit de ov-sector. Het fusiebedrijf Veolia Transdev gaat verder als Transdev. Van Veolia blijft alleen het rood over in het nieuwe logo. Veolia lijdt in Nederland zware verliezen en staat te koop, evenals de dochterbedrijven van Veolia Transdev in België, Duitsland, Zweden en Finland.

Twee jaar na de fusie van Veolia en Transdev is de mislukking van het samengaan compleet. De schuld is opgelopen tot bijna 2 miljard euro, het verlies over 2012 was 380 miljoen euro. De twee aandeelhouders, Caisse des Dépôts en Veolia Environnement, geven het bedrijf een kapitaalinjectie van 800 miljoen euro om de vermogenspositie te versterken en de schuld terug te brengen. Veolia Environnement wordt minderheidsaandeelhouder.

In landen waar grote investeringen nodig zijn of nauwelijks mogelijkheden zijn om te groeien, beëindigt Veolia Transdev de activiteiten. Het aantal landen waarin het concern actief is gaat binnen enkele maanden terug van 27 naar 17. De verkoop van de activiteiten in Oost-Europa aan Deutsche Bahn is bijna rond. De dochterbedrijven in Nederland, België, Duitsland, Zweden en Finland staan in de etalage.

In Nederland ziet Transdev een belangrijke markt, ondanks de stevige concurrentie en de onderhandse aanbestedingen in het stadsvervoer. De overname van het laatste deel van Connexxion is onlangs voltooid. Transdev wil in Nederland vooral ervaring opdoen met het exploiteren van regionale spoorlijnen en met vraagafhankelijk vervoer; dat in Frankrijk veel minder is ontwikkeld.

Transdev heeft nog overwogen om Veolia Transport Nederland onder te brengen in Connexxion, maar zag onvoldoende mogelijkheden voor groei of herstel van Veolia. Bovendien zou de inlijving volgens de directie hebben geleid tot een ‘incestueuze’ relatie. Connexxion heeft binnen Transdev een sterke positie. Zo maakt Hubert Guyot, algemeen directeur van Connexxion, deel uit van de hoofddirectie van Transdev.

Transdev concentreert zich nu op vier regio’s: Frankrijk, Nederland, Noord-Amerika/Verenigd Koninkrijk en Azië/Australië/Zuid-Europa. Na de verkoop daalt de jaaromzet van Transdev van 7,6 naar 6 miljard euro. In 2018 moet de omzet weer boven de 7 miljard euro uitkomen.

De gezondmaking van het concern gaat in twee stappen. In een eerste fase tot 2015 krijgen de vervoerbedrijven de kans om beter in te spelen op de eisen van opdrachtgevers en wensen van reizigers. Het herwinnen van het vertrouwen van de concessieverleners, met name in Frankrijk en Nederland, staat voorop. Na het verlies van diverse concessies aan SNCF-dochter Keolis zet Transdev nu alles op alles om de concessie voor Grenoble binnen te halen. In 2011 had Transdev al succes met de concessie voor Besançon, ten koste van Keolis.

In een tweede fase, van 2015 tot 2018, wil Transdev zich verder concentreren op de reiziger. Reizigersinformatie wordt een speerpunt. Naast het uitbouwen van vervoer per tram wil Transdev zich toeleggen op regionale spoorwegen. Over enkele jaren vervalt het monopolie van SNCF op het regionale spoor in Frankrijk. Maar Transdev gaat niet grootschalig investeren in treinen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook