‘Vervoerders moeten meer doen dan wet voorschrijft’

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor ‘Vervoerders moeten meer doen dan wet voorschrijft’

“Vervoerbedrijven op het spoor beperken hun veiligheidsmaatregelen vaak tot het wettelijk minimum. Maar als regels achterlopen op de stand van de techniek, dan hebben directies de plicht om een adequater veiligheidsmanagement te voeren.” Dat zei Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, op de Dag van de Rail over de zorgplicht van vervoerders.

De Europese beveiliging Ertms rekent hij ook tot de laatste stand van de techniek.

Volgens Joustra kan de spoorsector de veiligheid niet alleen verbeteren door proactiever te opereren, maar ook door maatregelen beter af te stemmen. “Problemen met veiligheid doen zich vaak voor op raakvlakken tussen organisaties. Om die reden hoort veiligheid thuis op directieniveau.”

De Inspectie Leefomgeving en Transport mag van Joustra strenger optreden. “Met de Spoorwegwet zijn we van een middelwet naar een doelwet gegaan. Van technische detaileisen naar functionele veiligheidsdoelen. Dat geeft vervoerders niet alleen meer vrijheid, maar ook meer verplichtingen.”

De voorzitter verbaasde zich over de kwetsbaarheid van de nieuwe Fyra’s: één loslatende bodemplaat legt meteen die hele vloot hogesnelheidstreinen plat. De Raad heeft overwogen een onderzoek in te stellen naar dit veiligheidsprobleem, maar heeft daarvan afgezien omdat er al andere onderzoeken liepen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook