Stadsvervoer Amsterdam voor 70 procent kostendekkend
dossier Budget

Stadsvervoer Amsterdam voor 70 procent kostendekkend

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Stadsvervoer Amsterdam voor 70 procent kostendekkend

Doordat de Stadsregio Amsterdam de duimschroeven heeft aangedraaid en stadsvervoerder GVB efficiënter is gaan werken, is de kostendekking van het Amsterdamse stadsvervoer gestegen van 50 procent in 2006 naar bijna 70 procent in 2012.

De gemiddelde kostendekking in het Nederlandse stads- en streekvervoer bedraagt 50 procent.

De subsidie van de Stadsregio Amsterdam daalde vorig jaar met maar liefst eenderde: van 158 miljoen euro in 2011 naar 102 miljoen euro in 2012. De opbrengsten uit de kaartverkoop groeiden 10 procent: van 206 miljoen in 2011 naar 227 miljoen in 2012, vooral door tariefstijgingen van de OV-chipkaart. Daarmee komt de kostendekking van het GVB op bijna 70 procent. Dat meldt de directie in het jaarverslag 2012. In 2000, het jaar vóór de invoering van de Wet personenvervoer 2000, was de kostendekking nog 35 procent.

Het streven van het GVB is een subsidieloze exploitatie. De exploitatie van de metrolijnen is al winstgevend. Directeur Bart Schmeink verwacht dat de nieuwe Noord-Zuidlijn een hefboom wordt voor nog lagere kosten en hogere opbrengsten.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook