Ook GVB en Syntus gaan actuele ov-data leveren

donderdag 5 december 2013
timer 3 min

Directeur Stefan Hulman van 9292 rekent het als NDOV-loket niet tot zijn taak om EBS, GVB en Syntus achter de broek te zitten. Deze drie vervoerders leveren nog geen actuele data aan een van de twee NDOV-loketten; 9292 en OpenGeo. Daarmee reageert Hulman op kritiek van consortia die actuele ov-reisplanners bouwen. Door het ontbreken van data vallen er witte vlekken in de app’s die met hun actuele ov-reisplanners werken. Hulman erkent dat hij voor actuele reisadviezen van 9292 zoveel mogelijk actuele ov-data zou moeten verzamelen.

Nationale Data Openbaar Vervoer is een project van Rijk, provincies en stadsregio’s. Aanvankelijk zouden verschillende vervoerders via verschillende NDOV-loketten aan verschillende providers actuele ov-data leveren. Maar Hulman heeft met de vervoerders afgesproken dat zij hun ov-data alleen aan zijn shared service center leveren. Dat levert ze meteen weer door aan de beide NDOV-loketten van 9292 zelf en OpenGeo. Volgens Hulman werkt zo’n shared service center veel efficiënter: “Onze kosten zijn ongeveer anderhalve ton per jaar. Een redelijke inschatting zegt dan dat we voor de ov-sector een miljoen euro per jaar besparen.”

Creëert Hulman zo geen monopolie, want alle data lopen nu via zijn shared service center. En als dat eruit ligt, dan ligt ook het NDOV-loket van de Stichting OpenGeo eruit. Hulman: “Nee. Ruwe data hebben geen waarde. Want die zijn gratis en komen voor alle serviceproviders onder dezelfde omstandigheden beschikbaar, ook voor ons als 9292. Wij krijgen niets eerder of beter. Het shared service center is, net als de NDOV-loketten, een doos waar de data ingaan en onbewerkt weer uitgaan. Waardeontwikkeling of verrijking is niet aan de orde.”

EBS, GVB en Syntus bevestigen dat zij geen actuele ov-data leveren aan een NDOV-loket. “Dat is door onze vorige directeur zo besloten”, meldt Hans Boshuisen, manager Operationeel Planning van EBS. Hij heeft zijn hoop gevestigd op diens opvolger.

“Wij doen dit nu nog niet omdat onze focus altijd heeft gelegen op het bedienen van GOVI”, zegt het GVB. “GOVI levert een deel van deze data door aan OpenGeo.” GOVI staat voor Grenzeloze Openbaar Vervoerinformatie en is het project van ov-autoriteiten om infoschermen op straat en app’s op mobiele telefoons van actuele ov-data te voorzien. Het GVB is nu de stroom en kwaliteit van de data aan het verbeteren, vooral die van de metro. Ook kunnen de data straks naar meer dan één ontvanger. “Bij oplevering in het eerste kwartaal van 2014 bedienen we naast GOVI ook OpenGeo en 9292.”

Salesmanager Jan Smit van Syntus verwacht dat zijn bedrijf in januari of februari 2014 actuele data gaat leveren, alleen aan het shared service center van 9292.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zeven tips voor reizigers tijdens de ov-stakingen

6 feb 2023

Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion…

Lees verder »