NS heeft geen haast met snelle treinen

door in rubriek hoge snelheid
Reacties uitgeschakeld voor NS heeft geen haast met snelle treinen

NS maakt geen gebruik van de mogelijkheid om bestaand materieel snel te laten ombouwen voor een snelheid van 200 kilometer per uur op de HSL. Staatssecretaris Mansveld liet eind oktober al aan de Kamer weten dat dit volgens NS ‘tot vertraging in de ingroei van het aanbod zal leiden.’ NS wil niet uitleggen wat hiermee wordt bedoeld. 

De Traxx-locomotieven van Bombardier kunnen volgens NS in 18 maanden tijd geschikt worden gemaakt voor 220 kilometer per uur, in plaats van 160. Om de Prio-rijtuigen (in Fyra-kleuren) om te bouwen naar 200 kilometer per uur is 24 tot 30 maanden nodig. In de loop van 2016 zouden de snelle Traxx-Priotreinen dus gereed kunnen zijn. Dat is twee jaar eerder dan waar de Tweede Kamer om vroeg: Intercity’s die in de loop van 2018 kunnen rijden.

NS komt de Kamer echter niet tegmoet en kiest voor nieuw IC200-materieel, dat op zijn vroegst in 2021 beschikbaar is voor inzet op de HSL. In december bestelde NS nog 19 Traxx-locomotieven die de Fyra-treinen gaan vervangen, maar niet harder kunnen dan 160 kilometer per uur. Die worden vanaf 2015 gebruikt voor de binnenlandse reizigersdienst. NS rijdt nu met 12 Traxx-locomotieven op de HSL.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook