Sneltrein tussen Groningen en Winschoten

Sneltrein tussen Groningen en Winschoten

door in rubriek regionaal spoor
Reacties uitgeschakeld voor Sneltrein tussen Groningen en Winschoten

Winschoten en Leer krijgen een sneltreinverbinding met Groningen. De trein rijdt in de ochtendspits vijf keer per richting, waarvan twee keer van en naar Leer. De provincie trekt 26 miljoen euro uit voor de verbinding.

De sneltrein gaat in 2018, dus al in de huidige concessie van Arriva, rijden als aanvulling op de bestaande stoptreinen en stopt alleen op Groningen Europapark en Hoogezand. Daarmee is de sneltrein ongeveer tien minuten sneller dan de stoptrein.

Met de extra sneltreinen rijden er op het enkelspoor tussen Winschoten en Zuidbroek ‘s morgens vier treinen per uur. Om een snelle opvolging mogelijk te maken, wordt seinoptimalisatie toegepast, komt er op station Winschoten een extra perron en verdwijnt de onbewaakte overgang als extra veiligheidsmaatregel. De sneltrein moet gaan rijden zonder dat daarvoor extra treinen hoeven worden aangeschaft.

De extra sneltrein is onderdeel van de inzet voor een verbetering van het de spoorverbinding GroningenBremen. De ambitie voor de toekomst is om binnen twee uur met de trein van Groningen naar Bremen te reizen. Nu duurt zo’n reis nog twee uur en drie kwartier. Daarvoor zijn nog wel een hoop verbeteringen aan de infrastructuur nodig. De provincie Groningen heeft daarvoor 85 miljoen euro beschikbaar gesteld. Uit dit bedrag wordt de sneltrein gefinancierd.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook