ACM kijkt graag mee bij aanbesteding Limburg

ACM kijkt graag mee bij aanbesteding Limburg

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor ACM kijkt graag mee bij aanbesteding Limburg

De grootste regionale aanbesteding met een waarde van meer dan 1 miljard is op handen, maar deze komt nog te vroeg om alle partijen gelijke kansen te bieden. NS heeft duidelijk een voorsprong in Limburg.

Directeur Johan Ketelaar van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) was er klip en klaar over tijdens de Dag van de Rail: in Limburg is geen sprake van een gelijk speelveld bij de aanbesteding van al het regionale openbaar vervoer voor de komende 15 jaar. Dat geldt overigens voor alle regionale aanbestedingen, vult woordvoerder Tim Rosendahl aan. Vorig jaar maakte de ACM een quickscan over het personenvervoer per spoor. Toen al was de conclusie dat NS een duidelijke voorsprong had.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft maatregelen in voorbereiding om het speelveld recht te trekken, maar die zullen te laat komen voor de concessie in Limburg, die zal ingaan in 2016. Kamerlid Sander de Rouwe (CDA) diende samen met Stientje van Veldhoven (D66) een motie in waarin hij om opheldering vraagt over een gelijk speelveld in Limburg. Dat lijkt wat dubbelop, maar dat is het niet, aldus De Rouwe. “Waar we naartoe willen, is dat de ACM vooruitlopend op de extra maatregelen alvast in Limburg meekijkt naar hoe het spel zo eerlijk mogelijk gespeeld kan worden.”

ACM neemt dat aanbod alvast graag aan en laat weten open te staan voor het aanbod van Limburg om mee te kijken over de schouder van de provincie. NS zal in ieder geval onder de vlag van dochter Abellio gaan bieden op de lijnen Roermond−Maastricht Randwyck en Heerlen–Sittard.

Gedeputeerde Patrick van der Broeck liet op de Dag van de Rail al weten het liefst zoveel mogelijk aanbiedingen, dus ook die van NS, tegemoet te zien. “Al zijn het Chinezen, ze zijn welkom”, zei hij. De motie van De Rouwe wordt naar alle waarschijnlijkheid morgen in de Kamer in stemming gebracht.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook