NS sluit Zwolle-Kampen aan op de bus

NS sluit Zwolle-Kampen aan op de bus

Vanaf de volgende dienstregeling rijdt de trein van Zwolle naar Kampen op zondag de uurdienst op het andere halve uur om zo beter aansluiting te geven op de bus vanuit Emmeloord. Dat is uitzonderlijk, want het gebeurt zelden of nooit dat NS de dienstregeling aanpast aan de regionale vervoerder.

De verbazing bij ROCOV Overijssel was dan ook groot toen ze het positieve antwoord ontvingen van regiodirecteur Ineke van Gent. “De hautaine houding is wat afgezwakt”, aldus secretaris Gerrit Douma. Volgens hem is het de eerste keer dat NS zich bereid toont om de dienstregeling van de trein aan te passen op die van de aansluitende bus.

Doordat de eerste trein straks om 8.19 uur vertrekt, is er voortaan een goede aansluiting op bus 141 naar Emmeloord en hoeven reizigers niet meer een half uur te wachten. Ook in Emmeloord blijven de aansluitingen dan behouden. De halfuurdienst gaat voortaan in om 13.19 uur, waardoor er geen extra treinen nodig zijn.

“Het betekent dat NS een grotere gevoeligheid krijgt ten aanzien van de regionale opdrachtgever”, zegt Douma, die een verband ziet met het steeds belangrijker worden van regio’s in het aanbesteden van spoorvervoer. “Zelfs een inbreuk op de dienstregelingsprocedure was geen probleem, dus ja: dat zegt wel wat.” NS heeft het ROCOV gevraagd voor 15 juli positief te adviseren. Wat sneller dan gebruikelijk, maar dat moet in verband met de capaciteitsverdeling van ProRail. Aangezien het ROCOV dat van plan is te doen, hebben reizigers vanuit Zwolle naar Emmeloord vanaf eind dit jaar eindelijk een goede aansluiting.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. Martijn
    1 juli 2014 om 18:52

    Eerlijk gezegd begrijp ik weinig van dit nieuwsbericht. In de bestaande dienstregeling is die aansluiting in Kampen tussen trein uit Zwolle en bus naar Emmeloord er al. Vertrek van de trein om .49
    Dat er nu kennelijk wordt gesproken over een vertrektijd op zondag om .19 voor een aansluiting, betekent dus eerder dat de bustijden vanaf de nieuwe dienstregeling gaan veranderen. De bus veroorzaakte dus een probleem, waarna de trein gedwongen werd om te gaan aanpassen.
    http://9292.nl/reisadvies/station-zwolle/emmeloord_bushalte-busstation/vertrek/2014-07-06T0849

Lees ook