Concessie West-Brabant correct gegund

Concessie West-Brabant correct gegund

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Concessie West-Brabant correct gegund

Het besluit van de provincie Noord-Brabant om de ov-concessie West-Brabant in tweede instantie aan Arriva toe te kennen was terecht. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag bepaald.

Het CBb verklaarde het beroep van Veolia tegen de concessieverlening aan Arriva ongegrond. Het beroep van Veolia tegen de gunning van de concessie in Oost-Brabant is volgens het CBb niet-ontvankelijk, omdat het bezwaar niet binnen de geldende termijn was ingediend.

Gedeputeerde Ruud van Heugten is blij met de snelle uitspraak van het CBb. “Nu kunnen we met zekerheid zeggen dat Arriva het busvervoer in West- en Oost-Brabant gaat verzorgen. Daarmee komt een einde aan een onzekere periode. Vooral voor de medewerkers van Veolia die nu het vervoer in West-Brabant en een deel van Oost-Brabant verzorgen is het prettig om te weten waar ze aan toe zijn.”

De provincie gunde de ov-concessie West-Brabant in december 2013 aan Veolia. Arriva diende tegen dit besluit een bezwaar in vanwege een formulefout waardoor Veolia onterecht de meeste punten kreeg. De provincie besloot daarop de concessie alsnog aan Arriva te gunnen. Van Heugten: “Het CBb oordeelt dat we als provincie een terecht besluit hebben genomen en dat we ondanks die vervelende formulefout een goede aanbestedingsprocedure hebben doorlopen. Nu is het zaak dat Arriva snel aan de slag gaat met de voorbereidingen zodat ze 14 december goed van start kunnen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”

Het openbaar vervoer in Noord-Brabant is verdeeld in drie concessiegebieden. Arriva gaat vanaf 14 december het busvervoer verzorgen in West-Brabant voor een periode van acht jaar en voor tien jaar in Oost-Brabant. Het openbaar vervoer in de regio Eindhoven valt onder de verantwoordelijkheid van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en wordt tot eind 2016 uitgevoerd door Hermes.

De totale waarde van de concessies West- en Oost-Brabant bedraagt ruim 1,2 miljard euro. Arriva Nederland groeit daarmee naar 5.000 medewerkers met een jaaromzet van ruim 500 miljoen euro. Anne Hettinga, topman van Arriva Nederland, is ingenomen met de uitspraak. “Het geeft duidelijkheid voor het personeel, de opdrachtgever, de reizigers en andere betrokken partijen. We waren natuurlijk al bezig met de voorbereidingen. Nu kunnen we echt aan de slag om op 14 december 2014 een flitsende start te maken.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook