Kamer wil dat NS alle data vrijgeeft
dossier Big data

Kamer wil dat NS alle data vrijgeeft

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor Kamer wil dat NS alle data vrijgeeft

In de nieuwe vervoerconcessie van NS die in 2015 ingaat, moet worden opgenomen dat NS alle actuele data vrijgeeft voor andere ontwikkelaars. Een motie van Carla Dik Faber hierover is door de Kamer aangenomen.

Ook moet NS, als het aan de Kamer ligt, meedoen met de onafhankelijke OV-Klantenbarometer om de reizigerstevredenheid te meten.

NS stelt via een API (een soort kraantje voor actuele data) wel verwachte vertrektijden beschikbaar, maar dat zijn bewerkte data, geen brondata. Andere softwareontwikkelaars kunnen hiermee dus nog niet aan de slag. De motie verzoekt de minister om harde eisen aan NS te stellen aan het vrijgeven van actuele brondata op het gebied van reisinformatie, vervoerprestaties en tarieven. De politieke druk daarop neemt al een tijdje toe.

Volgens Stefan de Konink van Stichting Open Geo is veel van deze informatievoorziening ook al in de huidige concessie geregeld, maar weet NS vaak letterlijk niet waar ze het zoeken moet. Als voorbeeld noemt hij de gps-data van alle perrons: “Die moeten ergens zijn, anders weten de informatieborden niet waar ze hangen. Maar NS kan die gegevens dan weer nergens vinden.” En zo zijn er volgens hem meer voorbeelden waarbij data niet bij de juiste persoon in de organisatie terecht komen. Wat dat betreft is er nog een schone taak weggelegd voor Hessel Dikkers, die sinds een jaar CIO is bij NS.

 

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook