Na jaren strijd ríjdt de tram van Edinburgh

Na jaren strijd ríjdt de tram van Edinburgh

door Eduard de Jong in rubriek buitenland, tram
Reacties uitgeschakeld voor Na jaren strijd ríjdt de tram van Edinburgh

Met drie jaar vertraging reed eind mei de eerste tram in Edinburgh de 14 kilometer lange route vanaf de luchthaven naar het stadscentrum. Door ruziënde contractpartners, de crisis en politieke strijd is de tramlijn 4,5 kilometer korter geworden.

Aan de allereerste rit van de tram in Edinburgh gingen op 31 mei geen toespraken vooraf. Er werden geen linten doorgeknipt en ook geen champagneflessen ontkurkt. Voor een feestelijke opening was ook geen aanleiding. Honderden wachtenden vroegen zich in de vroege morgen op halte Gyle Centre af of de eerste tram wel zou komen. Sommigen hadden gedacht deze historische dag niet meer te zullen beleven. Maar daar was hij dan; even voor 5.00 uur opende de tram zijn deuren voor de eerste rit naar het stadscentrum. Propvol legde het voertuig het traject tot eindhalte York Place in een half uur af. En daarmee was de tram weer terug in het centrum van Edinburgh, sinds de dubbeldeksvoorganger op 16 november 1956 zijn laatste rit maakte.

Kaartje tram EdinburghFileheffing
De herinvoering van de tram in Edinburgh kent een lange en moeizame ontstaansgeschiedenis. Het begon met de oprichting in september 2001 van het private bedrijf Transport Initiatives Edinburgh (TIE) door het gemeentebestuur van Edinburgh. Een jaar later

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook