Plannen extra halte Noord-Zuidlijn blijven in de ijskast

Plannen extra halte Noord-Zuidlijn blijven in de ijskast

Ook nu in Amsterdam-Noord een congreshotel en appartementen worden gebouwd, komt er geen extra metrohalte bij de noordelijke IJ-oever. Met die halte is bouwkundig wel rekening gehouden.

Eerder deze week maakte de gemeente bekend dat het Duitse Maritim in Overhoeks een van de grootste congreshotels van Europa gaat bouwen, net achter het Eye-filminstituut. Het viersterrenhotel met 600 kamers moet 360.000 bezoekers per jaar trekken. Ook worden er 220 appartementen ontwikkeld. De bouw moet in 2018 afgerond zijn, een jaar na de geplande opening van de Noord-Zuidlijn.

Op een steenworp afstand van de projectlocaties ligt de Sixhaven, waar veel bouwmateriaal voor de Noord-Zuidlijn de tunnel in gaat. De kuip is zo ontworpen dat zonder al te veel moeite een extra halte kan komen. De halte is nog niet opgenomen in de plannen vanwege de geringe vervoervraag. In plaats daarvan wordt de ruimte voor een eventueel perron in de toekomst gebruikt voor een keerspoor. Als de vervoervraag groeit, kan de halte er alsnog komen, klonk het altijd.

Maar nu een groeiende vervoervraag in het verschiet ligt, is de gemeente niet van plan de halte alsnog te bouwen. “Alles is er nu op gericht ervoor te zorgen dat de Noord-Zuidlijn in oktober 2017 rijdt”, laat een woordvoerder weten. “De bouw van een extra halte is de komende jaren nog niet aan de orde. Voor toekomstige ontwikkelingen wordt voor een goede ontsluiting gezorgd.” Met welke ontsluitingsscenenario’s dan rekening wordt gehouden, wilde de gemeente niet kwijt.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. MaartenKea
    31 oktober 2014 om 14:11

    Maarten Verwey.
    Met enige vooruitziende blik had dat station Sixhaven al lang in aanbouw kunnen zijn!

Lees ook