Leunpaal trekken staanders gangpad in
dossier Innovatie

Leunpaal trekken staanders gangpad in

door in rubriek regionaal spoor
Reacties uitgeschakeld voor Leunpaal trekken staanders gangpad in

Een leunpaal met oplader, intuïtieve bewegwijzering, een soort gordijnen en stangen om je aan vast te houden. Het waren volgens Connexxion de beste ideeën die binnenkwamen op de vraag hoe de gangpaden in de treinen van de Valleilijn beter benut kunnen worden.

De Valleilijn heeft de laatste jaren, net als veel andere regionale spoorlijnen, te maken met flink stijgende reizigersaantallen. Dat leidt op piekmomenten ertoe dat veel mensen moeten staan. Het viel Connexxion op dat het gangpad daarvoor nauwelijks gebruikt wordt; bijna iedereen blijft op het balkon staan.

Reden voor de vervoerder om een prijsvraag uit te schrijven via Battle of the Concepts, een site waar iedereen zijn of haar oplossing kan aandragen voor een vraag of een probleem waar een bedrijf mee zit. Uit de 144 inzendingen kwamen drie ideeën als beste uit de bus. De nummers 1, 2 en 3 krijgen respectievelijk 2000, 1150 en 450 euro.

Het beste idee was volgens Connexxion de LeanSpot (.pdf), een paal die een afscheiding biedt tussen zit- en staanplaats, maar ook voldoende ondersteuning voor beide kanten en een oplader voor de mobiele telefoon. Bedenker Eric Vroege kwam verder ook met voetstappen op de vloer die de reiziger van het balkon naar het gangpad moeten leiden.

De tweede plek was voor Rene de Ruijter, die een half transparant gordijn van draden (.pdf) bedacht waar staanders tegen aan kunnen leunen en dat tegelijkertijd een afscheiding biedt tussen zit- en staanplaats.

Thomas de Bos wist de derde prijs in de wacht te slepen met een stang van balkon naar gangpad (.pdf) die, in combinatie met een schildering op de vloer, de weg naar het gangpad intuïtiever moet maken.

Connexxion gaat de ideeën nu toetsen op haalbaarheid.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook