Duitse busdiensten breiden verder uit

Duitse busdiensten breiden verder uit

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Duitse busdiensten breiden verder uit

De Duitse groeimarkt van intercitybussen breidt zich steeds meer uit naar omringende landen, waaronder Nederland. Zo opent Flixbus een nieuwe verbinding Amsterdam–Utrecht–Ruhrgebied en worden bestaande verbindingen geïntensiveerd. 

Flixbus reed sinds eind oktober al op de verbinding Amsterdam–Groningen–Bremen–Hamburg en Amsterdam–Enschede–Hannover–Berlijn. De frequentie van deze lijnen gaat omhoog en vanaf nu maakt Flixbus ook twee tot vijf ritten per dag naar Duisburg, Essen, Bochum en Dortmund. Wifi is standaard. Het gehele traject Amsterdam–Dortmund neemt ongeveer 4,5 uur in beslag en is te boeken vanaf 13 euro, waarbij het bedrijf met een vroegboekconstructie werkt. Ter vergelijking: de trein doet er in het gunstigste geval 2:47 uur over en is te boeken vanaf 19 euro.

Een woordvoerster laat weten dat reizen binnen Nederland niet te boeken zijn, maar dat vroeger afstappen geen probleem is.

In de eerste maanden van 2015 wil Flixbus nog een verbinding vanuit Amsterdam naar het zuiden van Duitsland openen. Welke steden dan precies worden verbonden, wilde het in München gevestigde bedrijf uit concurrentieoverwegingen nog niet kwijt. Sinds de liberalisering van de Duitse busmarkt in 2013 vindt er een hevige concurrentiestrijd plaats onder de aanbieders die als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Daarbij is prijs het voornaamste wapen. Eerder uitte de voorzitter van de branche-organisatie BDO al zijn zorgen over de prijzenslag. Ook het spoorvervoer lijdt er steeds meer onder.

Flixbus wil ook nieuwe verbindingen naar onder meer Zwitserland, Tsjechië en Oostenrijk. Het bedrijf is niet het enige dat expansie zoekt in het buitenland. Zo timmert Deutsche Bahn sinds een tijdje ook aardig aan de weg in Nederland waarbij dochterbedrijf Arriva de exploitatie verzorgt op de lijnen Düsseldorf–Eindhoven–Antwerpen en Düsseldorf–Roermond–Brussel.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook