EBS schrijft in op Haarlem-IJmond

EBS schrijft in op Haarlem-IJmond

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor EBS schrijft in op Haarlem-IJmond

EBS is een van de drie inschrijvers op de concessie Haarlem-IJmond. Op 16 december maakt de provincie Noord-Holland bekend wie het ov daar de komende tien jaar mag verzorgen.

Bij het sluiten van de termijn op 30 oktober maakte EBS bekend te hebben ingeschreven op de concessie. “Als we inschrijven, doen we serieus mee”, zegt EBS-persoorlichter Jasper Vermeer. Wie de andere inschrijvers zijn heeft de provincie niet bekendgemaakt, maar verwacht wordt dat in elk geval ook de zittende vervoerder Connexxion meedingt. In de aanbesteding legt de provincie het accent op de overgang naar emissieloos rijden.

Het concessiegebied Haarlem-IJmond ligt aan de kust ten westen van Amsterdam en loopt van Zandvoort in het Zuiden tot Krommenie in het Noorden. De concessie gaat in op 13 december 2015 en heeft een looptijd van tien jaar. In omvang is de concessie iets kleiner dan Waterland, de enige concessie van EBS tot nu toe. De concessie kent enkele R-net-lijnen en een groot aantal ontsluitende lijnen.

Tweede aanbesteding
Dit is pas de tweede keer dat EBS meedoet met een Nederlandse aanbesteding. In 2011 was EBS de verrassende winnaar bij de aanbesteding van de concessie Waterland. Het vervoerbedrijf leed echter miljoenen euro’s verlies op de concessie door een inschattingsfout bij de inschrijving. EBS ontwierp dit jaar een nieuw vervoerplan, dat de concessie moest redden. Daarbij kreeg de vervoerder het verwijt te snijden in lijnen met een sociale functie.
De klanten van EBS zijn in elk geval wel tevreden. In 2013 kwam EBS kwam als nieuwkomer meteen op de eerste plaats van vervoerders op het vasteland. In 2014 herhaalde het vervoerbedrijf die prestatie.

Gezonde bedrijfsvoering
EBS stelt na 2011 niet eerder te hebben ingeschreven op een concessie omdat het zich volledig op de concessie Waterland wilde richten. De bedrijfsvoering zou nu weer voldoende gezond zijn om te groeien. Over de inhoud van de aanbieding wil EBS pas na gunning meer vertellen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook