Zeeland en Connexxion bereiken akkoord

Zeeland en Connexxion bereiken akkoord

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Zeeland en Connexxion bereiken akkoord

Na een week onderhandelen hebben de provincie Zeeland en Connexxion een akkoord bereikt over een nieuwe diensteregeling per 1 maart 2015.

De nieuwe ov-concessie van Zeeland gaat in op 14 december, maar de 52 Euro-VI-bussen die Connexxion inmiddels heeft besteld rijden pas vanaf 12 juli. De vertraging is ontstaan door het bezwaar dat Syntus had aangetekend tegen de gunning van de concessie door de provincie Zeeland . Syntus trok het bezwaar onlangs weer in, waarop Connexxion uitstel van de concessie eiste tot 12 juli 2015. Bovendien verlangde de vervoerder een extra vergoeding van de provincie van 3,5 miljoen euro.

De uitkomst van de onderhandelingen is dat Connexxion 2,5 miljoen euro compensatie krijgt voor het handhaven van de bestaande dienstregeling tot 1 maart 2015. Om die extra uitgaven te dekken verhoogt de provincie Zeeland het kilometertarief met 1 cent, er komen 22 nieuwe buurtbussen maar niet met lage instap zoals gepland en de provincie ziet af van een aparte verkeersleiding in Zeeland. De 43 aardgasbussen van Connexxion blijven rijden in Zeeland.

Door een opgelegde bezuiniging van 20 procent verzorgt Connexxion vanaf 1 maart 2015 meer vraagafhankelijk vervoer. Op minder rendabele lijnen rijden dan busjes of taxi’s op afroep van halte naar halte. Aanvullend op het kernnet zet Connexxion spits- en scholierenlijnen in. Alle bussen krijgen gratis wifi.

Ondanks de verhoging van het kilometertarief blijft het openbaar vervoer in Zeeland landelijk gezien het goedkoopst, benadrukt de provincie Zeeland.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook