Documentaire over afscheid stadsregio’s

Documentaire over afscheid stadsregio’s

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Documentaire over afscheid stadsregio’s

Op het congres ‘Van opdoeken naar oppakken’ van het SkVV is vanmiddag de gelijknamige mini-documentaire in première gegaan. Een afscheidssaluut met stevige uitspraken en aanbevelingen.

De 10 minuten durende film van producent Nieuw & Verbeterd is het laatste pièce de résistance van het SkVV, de samenwerkende stadsregio’s in het kader van verkeer en vervoer. Enkele oud-bestuurders blikken terug op het ontstaan en de prestaties van de stadsregio’s en kijken vooruit. Aan het woord komen onder meer Peter Smit (Haaglanden), Alexander Tchernoff (Bestuur Regio Utrecht) en Leen Verbeek (Stadsregio Amsterdam). In de documentaire zegt Verbeek, nu commissaris van de Koning in provincie Flevoland: “Ik ben eigenlijk een querulant in provincieland. In Flevoland laten we het stadsvervoer over aan Almere en Lelystad.”

Als de Eerste Kamer op 15 of 16 december akkoord gaat, worden de zeven stadsregio’s na 19 jaar opgedoekt per 1 januari 2015. In de Randstad krijgen de twee metropoolregio’s Amsterdam en Rotterdam-Den Haag als vervoerregio de zeggenschap over het regionale openbaar vervoer. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat zij zich beperken tot het ov, schrijft hij in een brief aan de Eerste Kamer (.pdf). Ze mogen zich dus niet bezighouden met zaken als economie, vestigingsklimaat, duurzaamheid en landschap.

Lees ook: Stadsregio’s zijn opheffing nabij

Buiten de drie grote stedelijke gebieden nemen de provincies de verkeers- en vervoertaken over van de stadsregio’s Arnhem Nijmegen, Eindhoven, Twente en Utrecht. Peter Smit in de film: “Buiten de Randstad zijn de gemeenten uit hun bevoegdheden gezet. Ik blijf dat fout vinden. Ook omdat je graag een ondernemend gemeentebestuur hebt dat niet voortdurend z’n handje moet ophouden bij de provincie. Bedelen is géén goede bestuurscultuur.”

 

 

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en bekwaamt zich als toezichthouder nieuwe stijl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook