R-net rijdt nu ook in Zuidvleugel

R-net rijdt nu ook in Zuidvleugel

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor R-net rijdt nu ook in Zuidvleugel

Met de opwaardering van Qliner 365 naar lijn 400 rijdt R-net sinds gisteren ook in de Zuidvleugel van de Randstad. Tot nu toe was R-net een netwerk van 38 buslijnen in de Noordvleugel.

zmeer_leidenDe provincie Zuid-Holland en vervoerder Arriva hebben die eerste R-netlijn (Zoetermeer–Zoeterwoude–Leiden) in de Zuidvleugel vanmorgen officieel geopend. Gedeputeerde Ingrid de Bondt van verkeer en vervoer feliciteerde de reizigers met de verbetering van de kwaliteit. De komende vijf jaar geeft Zuid-Holland nog eens zes buslijnen en twee regionale spoorlijnen (MerwedeLingelijn en Gouda–Alphen aan de Rijn) inclusief zestien regionale stations het R-net keurmerk. In Haaglanden rijdt vervoerder HTM begin 2015 met nieuwe Avenio-trams in R-netuitmonstering.

Drie haltes in Zoetermeer verloren hun lokale naam en kregen een regionale naam (Muzieklaan werd bijvoorbeeld Zoetermeer Meerpolder). Bijna alle haltes hebben nu R-netmeubilair: breder perron, betere toegang, meer beschutting (met de rode ‘hanenkam’ op het dak), houten bankjes, actuele reisinformatie, betere verlichting, een klok, meer fietsplekken en oplaadpalen voor e-bikes. In totaal kostte dit project 1,8 miljoen euro.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=b1WQ_kjLino

De frequentie stijgt in de hoogspits van 10 naar 12 keer per uur: van elke zes naar elke vijf minuten. De reistijd in de spits is één minuut korter: van 27 naar 26 minuten. En alle ritten rijden nu dezelfde route via de provinciale weg N206. Tot afgelopen zaterdag kronkelde één rit per uur van Qliner 365 door Zoeterwoude. Omdat de afstand naar een halte maximaal 500 meter mag bedragen, rijdt Arriva nu elk uur een ringlijn (’s avonds en zondag als belbus) door Zoeterwoude. Die lijn stopt op twee haltes van R-netlijn 400 aan de provinciale weg.

Bij de kruising met autosnelweg A4 vinden reizigers nu de nieuwe halte Zoeterwoude A4 P+R. Op dat moderne P+R-terrein liggen ook een restaurant van La Place en een winkel voor boerenkaas. In Leiden rijdt R-netlijn 400 nu door de Breestraat met de gelijknamige halte, maar die route wordt nog verlegd naar de Hooigracht en Langegracht.

Lees ook de reportage R-net rukt op in Randstad.

Fotoreportage: Het rood van R-net rukt op.

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en bekwaamt zich als toezichthouder nieuwe stijl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook