Groei in Rotterdamse regio

Groei in Rotterdamse regio

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Groei in Rotterdamse regio

Het openbaar vervoer in Rotterdam is het afgelopen jaar met 4 procent gegroeid. In de Rotterdamse regio nam het ov over water zelfs 10 procent toe.

RET-directeur Pedro Peters maakte vandaag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak bekend dat het aantal reizigerskilometers in Rotterdam met 4 procent is toegenomen. De groei speelt zich vooral af op het metronet. Rotterdam wordt een steeds populairdere bestemming. Dankzij de komst van onder andere het ss Rotterdam en de Markthal, riep The New York Times Rotterdam uit als ‘must see city’ in 2014.

Peters riep de verantwoordelijke bestuurders op haast te maken met frequentieverhoging op Metrolijn E, van Den Haag Centraal naar Slinge. “In de ochtendspits zitten we overvol en de groei zet nog door. Ik hoop dat we met de Metropoolregio nu snel tot beslissingen kunnen komen.”

Het aantal zwartrijders bij de RET daalde tot een historisch laag niveau van 0,2 procent bij de bus, 1 procent bij de metro en 0,6 procent bij de tram. Peters: “Prachtige cijfers, zeker als je bedenkt dat we voor het sluiten van de poortjes in 2009 nog dik boven de 10 procent zaten.” Ook het aantal geweldsincidenten tegen RET-personeel daalde in 2014 met 7 procent.”

Na een succesvolle proef op metrostation Beurs introduceert de RET gratis wifi op meer metrostations. Daarnaast start de vervoerder binnenkort met de inbouw van wifi in tram en metro. In de zomer wil de RET 10 metrostations en alle trams en metro’s hebben voorzien van wifi.

Waterbus en Aqualiner
In de Rotterdamse regio en tussen de Drechtsteden zorgden de snelle veerdiensten Waterbus en Aqualiner voor een reizigersgroei van 10 procent in 2014. In totaal vervoerden de schepen in 2014 ruim 1,73 miljoen reizigers.

Waterbus dankt de reizigerstoename onder meer aan de groei van het aantal spitsreizigers. Het aantal passagiers op de Aqualiner tussen Rotterdam centrum, Katendrecht en de RDM Campus op Heijplaat steeg voor het zesde opeenvolgende jaar. Dat komt door de toename van het aantal studenten en medewerkers op de RDM Campus en werknemers van de omliggende bedrijven.

Het mooie weer heeft daarnaast voor veel recreatief en toeristisch verkeer gezorgd. Populair waren de Waterbus Dagkaart en de bijbehorende arrangementen, zoals die naar Werelderfgoed Kinderdijk. Ook het tweejaarlijkse evenement Dordt in Stoom en de afgesloten Brug over de Noord droegen bij aan de groei.

De verplaatsing van enkele haltes, de introductie van Lijn 19 tussen Kralingen en Feijenoord en de komst van de Waterbus E-tickets waren volgens directeur Gerbrand Schutten de belangrijke mijlpalen in 2014. “Het bewijst eens te meer dat het personenvervoer over water na 15 jaar echt volwassen is geworden.”

In 2015 introduceert Waterbus gratis wifi en tv-schermen aan boord met live informatie. Met de provincie Zuid-Holland overlegt Waterbus nog over een extra schip in de spits richting Rotterdam en een rechtstreekse verbinding tussen Rotterdam, Dordrecht en Kinderdijk.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook