‘Haarlem-IJmond wordt schoonste concessie’
dossier ZE2025

‘Haarlem-IJmond wordt schoonste concessie’

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor ‘Haarlem-IJmond wordt schoonste concessie’

De concessie Haarlem-IJmond wordt de eerste emissieneutrale concessie van Nederland, misschien wel van Europa, zegt CEO van Connexxion Bart Schmeink.

Connexxion start in Haarlem-IJmond op 13 december 2015 met 16 elektrische bussen, 28 schone dieselbussen en 56 groengasbussen. Dit leidt volgens de provincie Noord-Holland al direct tot 60 procent minder CO2-uitstoot en een flinke afname van andere vervuilende stoffen, waaronder fijnstof. De inzet van uiteindelijk 78 elektrische bussen zorgt ervoor dat een groot deel van de vloot emissieloos gaat rijden. Het nieuwe wagenpark wordt gefaseerd ingevoerd.

Connexxion gaat samen met onder meer TNO onderzoeken welke elektrische bussen in combinatie met de bijbehorende laadinfrastructuur, technisch, functioneel en economisch de beste keus zijn. De 56 aardgasbussen rijden tot 1 januari 2019 en gaan rijden op groen gas.

Bij de start in december zet Connexxion 16 elektrische bussen in, waarvan er 9 worden ingezet op de lijnen 4 en 14. Met de overige 7 bussen onderzoekt het vervoerbedrijf welk type bus het meest geschikt is om in 2019 de groengasbussen te vervangen door elektrische bussen.

https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1421782837&feature=player_detailpage&x-yt-cl=84359240&v=zlS49ucXOgo


Usb-aansluitingen

Behalve op schone bussen kan de reiziger in Haarlem-IJmond rekenen op zitplaatsgarantie, thuisbrenggarantie en vervangend vervoer bij rituitval. Connexxion gaat de herkenbaarheid van lijnen verbeteren door gebruik van kleurcodes. Als extra introduceert Connexxion usb-aansluitingen in de nieuwe bussen en een extra display voor reisinformatie in alle grote bussen.

Doorgaande lijnen
Met snellere doorgaande buslijnen, onder andere door grotere halteafstanden, wil Connexxion meer reizigers trekken. Dit gebeurt met name op de lijnen 73 en 80 (Zandvoort–Haarlem–Amsterdam). In kleine kernen zoals Spaarndam en Vogelenzang blijft een bus rijden. In Bennebroek komt een nieuwe oost-westverbinding die wordt doorgetrokken naar Vogelenzang. In de Broekpolder in Beverwijk/Heemskerk en in Heemskerk-Noord gaat de frequentie in de spits omhoog. Ook tussen het NS-station Heemstede-Aerdenhout en Heemstede De Glip gaan de bussen vaker rijden.

Connexxion won dinsdag het openbaar vervoer in Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort. Het contract loopt van december 2015 tot en met december 2025. De gunning van de concessie Haarlem-IJmond door de provincie Noord-Holland leidde al direct tot ophef omdat Connexxion en Syntus gelijk eindigden. Connexxion won uiteindelijk door loting.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook