Syntus stelt integriteit N-Holland ter discussie

Syntus stelt integriteit N-Holland ter discussie

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Syntus stelt integriteit N-Holland ter discussie

Syntus is verontwaardigd over de wijze waarop de provincie Noord-Holland de concessie Haarlem-IJmond heeft gegund aan Connexxion. “Het heeft er alle schijn van dat hier niet integer is gehandeld.”

Syntus-woordvoerder Emile Broersma doet de harde uitspraak nadat vanochtend via De Volkskrant bekend werd dat Connexxion en Syntus precies evenveel punten hadden gehaald voor hun bod op de concessie Haarlem-IJmond. Daarop werd er op 6 januari door een notaris geloot en trok Connexxion aan het langste eind. Gedeputeerde Staten maakten de beslissing vanmiddag officieel.

Lees ook: ‘Connexxion wint Haarlem-IJmond door loting’

Broersma is verbolgen over het feit dat Syntus de uitslag via een journalist van het Haarlems Dagblad moest vernemen en pas daarna werd ingelicht door de provincie. “Met de loting zelf was niets mis, maar we zijn ernstig bezorgd over de laatste fase van het aanbestedingsproces. Het heeft er alle schijn van dat er niet integer is gehandeld.”

Met name in de eindfase werden er opeens ‘vreemde’ vragen en voorwaarden gesteld. Wat precies, laat Broersma in het midden: “Dan treed ik te veel in de details van de aanbesteding.” Hij merkt op dat het een volstrekt unieke situatie is dat twee partijen op een complex dossier als een aanbesteding precies gelijk eindigen: “Dat is nog nooit gebeurd. En ook een loting is voor het eerst.”

Syntus heeft voor de officiële bekendmaking al een brief naar de provincie gestuurd waarin het vervoerbedrijf zijn zorgen heeft geuit. “We wachten de reactie van de provincie af. Daarna is niets uitgesloten”, aldus Broersma.

De provincie Noord-Holland zegt zich niet in de kritiek van Syntus te herkennen: “Er zijn geen aanvullende vragen of eisen geweest”, aldus woordvoerder Pierre Wimmers. Volgens Wimmers klopt het ook niet dat Syntus in eerste instantie bovenop de stapel met biedingen lag en dat Connexxion zich via een aanvullende ronde langszij heeft weten te manoeuvreren.

“Een loting is misschien bijzonder in ov-land, maar bij andere aanbestedingen zien we het wel vaker”, zegt Wimmers, “Dat het allemaal iets langer heeft geduurd, heeft ook geen procedurele redenen. Dat kwam alleen omdat de gunning aanvankelijk in de kerstvakantie zou plaatsvinden. We hebben de gunning uitgesteld, zodat partijen de volle periode hebben voor inspraak of om bezwaar te maken en niet bijvoorbeeld tien dagen missen vanwege vakantie.” Ook lijkt het hem sterk dat Syntus via het Haarlems Dagblad is geïnformeerd over de officiële gunning.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook