Fransen mengen zich in snellaadstrijd
dossier ZE2025

Fransen mengen zich in snellaadstrijd

Het Franse BlueSolutions, onderdeel van de Bolloré-groep, doet haar duit in het zakje in het snelgroeiende aanbod van elektrisch vervoer door snelladen: de BlueTram als goedkoop alternatief voor de traditionele tram.

BlueSolutions produceert nu al de BlueCar en BlueBus, maar voegt daar nu de BlueTram aan toe. De BlueTram is feitelijk een elektrische bus die via snelladers op elke halte wordt opgeladen. Met 20 seconden laden kan het voertuig uitgerust met supercapacitors de afstand naar een volgende halte, een tot twee kilometer verderop, overbruggen. Rails en bovenleiding zijn dus niet aanwezig. De fabrikant claimt dat de aanlegkosten een tiende zullen zijn ten opzichte van een traditioneel tramsysteem.

Voor de BlueTram is een nieuwe productielijn geopend in Quimpier, Bretagne. In april wordt die productielijn uitgebreid. In eerste instantie worden hier voertuigen van zes meter geproduceerd met een capaciteit van 22 personen. Een versie van 12 meter is in ontwikkeling. Volgens CEO Vincent Boloré moeten de ‘trams’ tegen het eind van het jaar rijden en is er veel vraag naar.

Het systeem onderscheidt zich ten opzichte van veel andere snellaadsystemen door tijdens de rit bij iedere halte op te laden. Andere systemen, zoals Primove en Obrid, werken met batterijen die aan de eindpunten worden opgeladen. De ‘supercaps’ zijn kleiner en lichter. Wel is een laadsysteem bij elke halte noodzakelijk, met de nodige kosten van dien.

Lees meer in ons dossier Schoon

Eén reactie

  1. Rouke
    15 februari 2015 om 09:25

    Ben benieuwd hoe efficient dat ding is ingericht, waarschijnlijk niet zo..

    Met passen & meten moet ‘n systeem als dit vrij makkelijk de 4/5km per lading kunnen halen incl. 20 min. in stand houden van on-board wifi, licht & noodsystemen.

Lees ook