Hitachi versterkt positie in Europa

Hitachi versterkt positie in Europa

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Hitachi versterkt positie in Europa

Het Japanse industrieconcern Hitachi neemt de treinactiviteiten van Finmeccanica over, waaronder AnsaldoBreda, bekend van de mislukte Fyra.

Hitachi betaalt 773 miljoen euro voor het 40 procent aandeel van Finmeccanica in het railbeveiligingsbedrijf Ansaldo STS en slechts 37 miljoen euro voor de verlieslijdende treinenbouwer AnsaldoBreda. Met de opbrengst gaat het Italiaanse concern de schuld verlagen en zich volledig concentreren op ruimtevaart en defensie.

Met de aankoop versterkt Hitachi zijn concurrentiepositie ten opzichte van de grote drie treinbouwers in Europa: Bombardier, Siemens en Alstom. Hitachi, bouwer van de bekende ‘kogeltreinen’ op het Japanse hogesnelheidsnet Shinkansen, heeft het hoofdkantoor voor de wereldwijde railactiviteiten vorig jaar al in Londen gevestigd.

Hitachi wil ook een deel van de publieke aandelen van AnsaldoBreda STS kopen om een meerderheidsbelang te verwerven. Het railbeveiligingsbedrijf is cruciaal voor Hitachi voor de ontwikkeling van de Europese standaard Ertms. De Japanse beveiliging wijkt te veel af van de Europese techniek.

Na de nodige toestemmingsprocedures wordt het definitieve bod van Hitachi in september verwacht. Hitachi investeert al in een treinfabriek in Noordoost-Engeland. Waar de thuismarkt in Japan krimpt, zien de Japanners nog groeikansen in Europa.

Hoewel de overeenkomst bindend is, wordt rekening gehouden met een vijandig bod op Ansaldo STS van de twee Chinese treinbouwers CNR en CSR, die willen fuseren. Samen zouden ze met afstand de grootste treinfabrikant ter wereld worden. Topman van Finmeccanica Mauro Moretti reageert er laconiek op. “Als er een bod komt, zullen we dat bespreken.”

foto boven: Hogesnelheidstrein van Hitachi die sinds 2009 tussen Londen en Kent rijdt.

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook