‘Schijndiscussies leiden niet tot beter ov’
dossier Innovatie

‘Schijndiscussies leiden niet tot beter ov’

door David Eerdmans en Wilko Mol in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor ‘Schijndiscussies leiden niet tot beter ov’

Een theoretische discussie over de beste aanbestedingsvorm helpt niet om het ov te verbeteren, schrijven David Eerdmans en Wilko Mol. “Je moet vooral praktische stappen zetten.”

Aanbestedingen en concessies zijn inflexibel, stelt Derck Buitendijk in zijn betoog in OV-Magazine, en van innovatie is alleen sprake tijdens de biedingsfase. Het is goed om na te denken over mogelijkheden om het ov te verbeteren door vernieuwing en innovatie. Maar Buitendijk slaat de plank mis als hij zegt dat innovatie alleen mogelijk is tijdens de biedingsfase.

De tijd dat ov-concessies in beton gegoten waren, ligt alweer achter ons. De afgelopen jaren lag de focus bij veel aanbestedingen juist op flexibiliteit tijdens de looptijd van de concessie. De échte uitdaging ligt nu in het prikkelen van de vervoerder om die flexibiliteit te gebruiken – en om slimme combinaties te zoeken met nieuwe vormen van mobiliteit.

In vrijwel elke nieuwe ov-concessie die de laatste jaren op de markt gekomen is, staan duidelijke spelregels beschreven over hoe het ov-aanbod vernieuwd kan worden tijdens de looptijd van de concessie. De provincie Overijssel introduceerde in 2010 als eerste ontwikkelteams, waarin vervoerder, provincie, gemeenten en derden samenwerken aan het vernieuwen van het ov.

Dit voorbeeld heeft veel

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook