Tilburg ontwikkelt  3 kilometer spoorzone

Tilburg ontwikkelt 3 kilometer spoorzone

door in rubriek stations
Reacties uitgeschakeld voor Tilburg ontwikkelt 3 kilometer spoorzone

Met het nieuwe station Tilburg, dat ProRail medio 2016 jaar oplevert, komt een einde aan de barrière in de stad. Tilburg zet met Spoorzone 013 in op een modern stationsgebied. “Eindelijk gaat een wens in vervulling.”

Een massa mensen perst zich door de smalle passage. De intercity vanuit Venlo is net leeggestroomd op perron 2. Servicemedewerkers van NS houden onderaan de trappen de drukte in de gaten en beantwoorden vragen. Station Tilburg wordt gerenoveerd. In november gaat een 42 meter brede passage met liften en roltrappen in bedrijf. Dan lopen reizigers niet langer vast in de file.

Het karakteristieke station Tilburg dateert uit 1965. In de volksmond heet het zwevende dak vanwege de grillige vorm de kroepoek. Ernaast staat de bakstenen klokkentoren met carillon, het oorlogsmonument dat de Wasknijper wordt genoemd. Vanuit Tilburg werden in de oorlog veel joden en andere oorlogsslachtoffers afgevoerd naar de kampen. “We laten zoveel mogelijk intact van het oude station”, zegt bouwmanager Stan Sontrop van ProRail. “Het is een monument. We renoveren het zwevende dak, de veelkleurige kolom met kleurig mozaïek in het midden knappen we op en we hebben zelfs de dubbelgebakken tegels van de stationsvloer gevonden. De vloer zal in hetzelfde patroon opnieuw

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook