NS bouwt Ierse leaseconstructie af

NS bouwt Ierse leaseconstructie af

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor NS bouwt Ierse leaseconstructie af

NS doet ook het bestaande materieel dat nu nog geleased wordt via de zogenaamde Ierland-constructie over naar een Nederlandse tak. Pas in 2024 is 90 procent van het materieel overgeschreven.

Dat heeft minister Dijsselbloem aan de Kamer laten weten. Doordat NS het eigen materieel leasede van het speciaal daarvoor opgerichte NS Financial Services Ltd. in Dublin, had het bedrijf een fiks belastingvoordeel. Vanuit de politiek werd verontwaardigd op de constructie gereageerd. Afgelopen zomer werd al bekend dat de nieuwe Intercity’s via NS Lease BV in Utrecht geleased zouden worden. Daardoor betaalt het bedrijf meer belasting, wat weer gevolg heeft voor de netto winst en dus het dividend dat NS ook weer afdraagt aan de Staat.

Voor lopende contracten geldt een afbouwperiode. In 2024, als de huidige concessieperiode van NS afloopt, zal 90 procent van de treinen die in Nederland worden gebruikt onder Nederlands fiscaal regime vallen. De laatste 10 procent volgt in de periode daarna. Uitgangspunt is dat NS belasting betaalt in het land waar de bedrijvigheid plaats vindt, aldus het ministerie. Volgens NS zou sneller overstappen op een Nederlandse leaseconstructie ‘financiële consequenties’ hebben. Details daarover wil NS echter niet geven.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook