Denemarken stemt in met bouw tunnel

Denemarken stemt in met bouw tunnel

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Denemarken stemt in met bouw tunnel

Het Deense parlement heeft ingestemd met de bouw van de Fehmarnbeltverbinding, een combinatie van weg- en spoortunnels tussen Denemarken en Duitsland.

Het is een voorzichtige, maar belangrijke eerste stap naar een vaste oeververbinding tussen het Deense eiland Lolland en het Duitse eiland Fehmarn. De financiering van de tunnel is namelijk nog niet rond en ook Duitse overheden moeten nog akkoord gaan.

FEM_kort_Region_Motorvej_Bane_ICO_030215

Op dit moment ligt er nog een veerverbinding tussen Puttgarden in Duitsland en Rødbyhavn in Denemarken. Ook doorgaande treinverbindingen tussen Hamburg en Kopenhagen maken gebruik van deze boot.

Al jaren zijn er plannen om deze verbinding te vervangen door een serie tunnels met een lengte van 18 kilometer. Het gaat dan om twee tunnels met elk twee rijstroken voor het wegverkeer en twee enkelsporige tunnels voor het treinverkeer.

Aan Deense zijde wordt het spoor tussen Rødbyhavn en Ringsted verdubbeld en geschikt gemaakt voor 200 kilometer per uur. Daardoor zou de reistijd tussen Hamburg en Kopenhagen met maximaal 2,5 uur worden gereduceerd.

De tunnel zou klaar moeten zijn in 2024. Duitse overheden nemen in het najaar een beslissing over de verbinding. Verder staat of valt het project met een Europese subsidie van 1,5 miljard euro.

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook