Metro Praag met 6 kilometer uitgebreid

Metro Praag met 6 kilometer uitgebreid

door Quintus Vosman in rubriek metro
Reacties uitgeschakeld voor Metro Praag met 6 kilometer uitgebreid

Praag heeft maandag 6 april de verlenging van de metrolijn A feestelijk in gebruik genomen.

Praag metronetDe opening is verricht door de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka en de burgemeester van Praag,  Adriana Krnáčová. Zij maakten een rit op het ruim 6 kilometer lange traject van het station Dejvická naar het nieuwe eindpunt Nemocnice Motol.

Het nieuwe traject telt vier stations: behalve Nemocnice Motol, nabij een van de grootste ziekenhuizen van Praag, zijn er de stations Bořslavska, Nádraží Veleslavin en Petřiny. Petřiny is het diepst gelegen station in dit lijngedeelte: 35 meter onder straatniveau. Het eindpunt ligt slechts 5,6 meter diep en heeft een glazen dak, waardoor het daglicht de perrons kan bereiken. De overige stations liggen in tunnels.

De verlenging van metrolijn A gaat gepaard met wijzigingen in het tram- en busnet van de Tsjechische hoofdstad. Enkele buslijnen, waaronder die naar de luchthaven, vertrekken nu vanaf het station Nádraží Veleslavin in plaats van het vorige metro-eindpunt Dejvická. Tramlijn 2 is met ingang van 7 april opgeheven.

De bouw van de verlenging is begonnen in 2010 en heeft 91 miljoen euro gekost. Praag wil metrolijn A op de nationale luchthaven Vaclav Havel aansluiten. Deze ambitie zou in 2022 moeten zijn verwezenlijkt.

Foto: Het nieuwe eindpunt van lijn A, station Nemocnice Motol.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook