Nieuwe waterstofbus HyMove ‘veel beter’
dossier ZE2025

Nieuwe waterstofbus HyMove ‘veel beter’

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe waterstofbus HyMove ‘veel beter’

Tussen Arnhem en Apeldoorn gaat eind dit jaar een waterstofbus rijden, die nu wordt gebouwd in Polen. Het wordt de eerste in een reeks, belooft HyMove.

Nadat de eerste waterstofbus van HyMove afgelopen zomer is ontmanteld, laat het Arnhemse bedrijf een tweede bouwen door Solbus in Polen. Syntus gaat de bus gedurende twee jaar inzetten tussen Arnhem en Apeldoorn. Hij rijdt dan één retourrit in de ochtendspits en een in de avondspits. Het geld voor de proef, 760.000 euro, komt van de provincie Gelderland.

Ook de eerste waterstofbus van HyMove uit 2011 zou in de dienstregeling rijden, in Arnhem. Dat is niet gelukt. Na een aantal promotieritten is besloten de bus te demonteren omdat het te duur was het voertuig op de weg te houden. Directeur van HyMove BV Jochem Huygen: “Er waren te veel conflicterende belangen. Connexxion wilde zekerheid over de tijd na de proefperiode. De politiek was verdeeld en onze partner Stadsregio Arnhem Nijmegen ging over naar de provincie. Uiteindelijk zijn we met Syntus tot overeenstemming gekomen.”

Vele malen beter
Op 17 april kende Gelderland de subsidie voor het project definitief toe, waarna HyMove de bus bestelde bij Solbus in Polen. Een Nederlandse samenwerking met VDL lijkt meer voor de hand te liggen. Huygen: “VDL is een grote busbouwer die enkel in zee gaat met grote toeleveranciers. Wij zijn een klein bedrijf, net als Solbus. Daar komen per jaar hooguit 150 bussen uit de fabriek. Solbus koopt techniek in, ook van kleine leveranciers zoals wij.”

De nieuwe waterstofbus, die half oktober klaar moet zijn, is volgens Huygen ‘vele malen beter’ dan de vorige. “Wij leveren een nieuwe generatie range extender, bestaande uit brandstofcel en waterstoftanks. In de bus komen verbeterde wielnaafmotoren van Ziehl-Abegg. De vorige bus was een laboratoriummodel met bij elkaar geschroefde componenten. Deze bus wordt de eerste van een serieproduct.”

Even duur als dieselbus
Nog altijd is een waterstofbus fors duurder dan een dieselbus, hoewel de prijs daalt. Huygen: “Onze eerste bus kostte 1,3 miljoen euro. Deze 850.000 euro, inclusief ontwikkelingskosten. Die prijs kan terug naar 7 ton, en naar 5 ton in 2020. Bedenk dat de afschrijftermijn ongeveer twee keer zo lang is als van een dieselbus. Bovendien zijn het rijden op waterstof en het onderhoud goedkoper. Ik verwacht dat de total cost of ownership al in 2017, 2018 gelijk is aan die van een dieselbus.”

Doel van het project is aantonen dat waterstofbussen bedrijfszeker zijn. Daarnaast wil de provincie de werkgelegenheid in Gelderland stimuleren. Door de sterk gestegen vraag naar elektrische bussen denkt HyMove meer bussen met een brandstofcelsysteem te kunnen uitrusten. Zo zou een nieuwe industrietak ontstaan waarvan Gelderse bedrijven kunnen profiteren.

Proef van twee jaar
De 760.000 euro van de provincie Gelderland is voor een tweejarige proef met de waterstofbus, inclusief waterstof en onderhoud. De brandstofcel levert de elektriciteit voor de motoren. De batterijen van de bus worden opgeladen tijdens het rijden. Met een actieradius van 450 kilometer kan de 12-meterbus in principe de hele dag rijden zonder te tanken.

HyMove levert het brandstofcelsysteem en begeleidt het inbouwen in de bus. De fabrikant van de brandstofcel is NedStack, net als HyMove gevestigd op bedrijventerrein Kleefse Waard in Arnhem. e-Traction uit Apeldoorn verzorgt de elektrische componenten en is ontwikkelaar van de wielnaafmotoren, die het Duitse bedrijf Ziehl-Abegg in licentie bouwt.

waterstofbus
De eerste bus van HyMove uit 2010 was een omgebouwde stadsbus en is inmiddels ontmanteld.

Foto helemaal boven:
Een 12-meter stadsbus van Solbus wordt uitgerust met een brandstofcelsysteem van HyMove.

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook