Personeel positiever over sociale veiligheid

Personeel positiever over sociale veiligheid

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Personeel positiever over sociale veiligheid

Het personeel in het stads- en streekvervoer geeft een 7 voor sociale veiligheid in 2014. In 2012 was dit nog een 6,9 en in 2008 een 6,3.

De toegenomen waardering blijkt uit de resultaten van de Personeelsmonitor 2014 – Sociale veiligheid van het personeel in het stads- en streekvervoer, een tweejaarlijkse monitor van CROW-KpVV.

Het aantal medewerkers dat in 2014 slachtoffer was van incidenten is 60 procent. Dat is gelijk aan 2012; in 2008 was dit nog 69 procent. Het gaat om incidenten variërend van lastigvallen tot mishandeling. De zwaardere incidenten komen veel minder vaak voor. Zo geeft in 2014 de helft van het personeel aan een keer te zijn lastiggevallen. Vorig jaar gaf 29 procent van het personeel aan slachtoffer te zijn geweest van bedreiging, 6 procent van mishandeling en 5 procent van diefstal. Het aantal zwaardere incidenten (bedreiging, mishandeling en diefstal) is licht gestegen van 30 procent van het personeel in 2012 naar 32 procent in 2014. In 2008 was dit 41 procent.

De monitor biedt opdrachtgevende overheden en ov-bedrijven inzicht in de ontwikkeling van de sociale veiligheid van het personeel in het stads- en streekvervoer door de jaren heen. In januari 2015 vulde het personeel vragenlijsten in over 2014. Het ging om buschauffeurs, tram- en metrobestuurders, treinmachinisten, kapiteins, controleurs, toezichthouders, verkooppersoneel en andere rijdend en toezichthoudend personeel. NS-personeel maakt geen onderdeel uit van dit onderzoek.

Het onderzoek is uitgevoerd door MuConsult, in opdracht van CROW-KpVV. Het is gratis te downloaden via deze website.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook