Karla Peijs: NS viel in eigen zwaard
dossier Fyra

Karla Peijs: NS viel in eigen zwaard

door in rubriek hoge snelheid
Reacties uitgeschakeld voor Karla Peijs: NS viel in eigen zwaard

NS heeft het vooral aan zichzelf te wijten dat de problemen rond HSA zo hoog zijn opgelopen. Dat zei Karla Peijs, minister van VenW tussen 2003 en 2007 vanochtend voor de parlementaire enquêtecommissie Fyra.

De kiem van alle problemen lag volgens Peijs in het onrealistische bod dat NS had gedaan toen de HSL openbaar werd aanbesteed. Peijs vond achteraf de keuze voor openbaar aanbesteden geen goede, maar maakte wel de nuancering dat daar in de jaren ’90 nu eenmaal anders over werd gedacht.

Peijs werd pas eind 2003 op de hoogte gesteld van problemen bij HSA door een brief van HSA-directeur Nol Döbken. Daarop ging Peijs met NS om tafel zitten, maar veel kon ze niet doen. Enerzijds zou het wijzigen van de aanbesteding waarschijnlijk leiden tot forse juridische consequenties, omdat andere bieders op de lijn dan bezwaar zouden maken. Anderzijds bleef NS ook op de onderliggende cijfers zitten, zodat niet duidelijk werd waar de problemen rond HSA op gebaseerd waren. Ook McKinsey kreeg die cijfers niet.

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook