Treinreistijden in Europa op de kaart

Treinreistijden in Europa op de kaart

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor Treinreistijden in Europa op de kaart

Is Napels binnen een dag met de trein te bereiken? Of hoeveel uur neemt een treinreis Amsterdam–Dublin eigenlijk in beslag? Een Oostenrijkse student heeft het allemaal in een kaart proberen samen te vatten.

Op basis van de open data uit de Zwitserse ov-API, maakte de Weense student Peter Kerpedjiev een kaart reistijden, waarbij de tijden zijn uitgedrukt zoals een luchtdrukkaart met isobaren; een isochrone kaart dus. Hij maakte 23 versies, met onder meer Amsterdam, Antwerpen en Brussel als referentiepunt. In een klik is te zien dat Brussel als HSL-knooppunt een fors groter gebied met reistijden onder de zes uur heeft dan Amsterdam.

Naast de treintijden is Kerpedjiev uitgegaan van een flink looptempo van een kilometer per 5 minuten. De kaart is slechts bedoeld als schatting en reistijden voor Spanje en Ierland zijn onvolledig, vanwege het ontbreken van data.

Isochronic_Passage_Chart_Francis_Galton_1881Kerpedjievk wam op het idee na het zien van een vergelijkbare kaart uit 1881 van de Britse wetenschapper Sir Francis Galton met reistijden vanuit Londen. De kaart  van Galton heeft gelijke waarden per 10 dagen; de hedendaagse treinkaart van Kerpedjiev heeft deze per 2 uur.

 

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook