Zalm floot Netelenbos terug tijdens tender
dossier Fyra

Zalm floot Netelenbos terug tijdens tender

door in rubriek hoge snelheid
Reacties uitgeschakeld voor Zalm floot Netelenbos terug tijdens tender

“TERUGFLUITEN!”, schreef Gerrit Zalm, in 2000 minister van Financiën, met grote hanenpoten in de kantlijn van een stuk waaruit bleek dat verkeersminister Netelenbos in zee wilde gaan met de Oranjecombinatie. Zalm kreeg zijn zin.

Dat bleek uit het verhoor van minister Zalm vandaag tijdens de derde dag van de parlementaire enquête Fyra. De Oranjecombinatie, een consortium van NS, Schiphol en KLM, bracht een bod uit van 100 miljoen euro om te rijden op de HSL. Volgens Zalm voldeed het bod waarschijnlijk aan de eisen die in de aanbesteding waren gesteld, ‘maar dan moest de combinatie maar meedoen’. Los van het juridische aspect, vond Zalm principieel tenderen ook een goede zaak en hield daaraan vast. Dat ging er hard aan toe in de ministerraad, wat ook NS ter ore kwam. Volgens Zalm zat het lek vermoedelijk bij de ambtenaren van Verkeer en Waterstaat. “Het kwam in ieder geval niet van Financiën.”

Zalm wist niets van het feit dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat al maanden de Oranjecombinatie aan het voorbereiden was. Pas begin april 2000 kreeg hij telefonisch van minister Netelenbos te horen dat er zoiets als een Oranjecombinatie was. Van alle voorbereidingen las hij pas in het boek De

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook