‘Dijsselbloem moet NS op matje roepen’

‘Dijsselbloem moet NS op matje roepen’

door in rubriek regionaal spoor
Reacties uitgeschakeld voor ‘Dijsselbloem moet NS op matje roepen’

CDA en D66 willen dat minister Dijsselbloem duidelijkheid verschaft over het misbruik dat NS heeft gemaakt van zijn monopoliepositie bij de aanbesteding van de Limburgse ov-concessie.

CDA-kamerlid Martijn van Helvert en D66-kamerlid Stientje van Veldhoven willen dat de minister van Financiën als aandeelhouder opheldering eist van NS. Dit moet gebeuren voor het plenaire debat aanstaande dinsdag.

Van Veldhoven (D66): “Volgens het rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft NS concurrentiegevoelige informatie aan haar eigen dochter gegeven bij de aanbesteding in Limburg. Vervolgens is daar over gelogen tijdens de hoorzitting. Ook stelt de ACM dat de NS- top daarvan op de hoogte was. D66 wil precies weten wat er heeft gespeeld, en wie wat wist. Voor frauderende bestuurders is geen plek bij een staatsbedrijf.”

Martijn van Helvert (CDA): “Uit het rapport van de ACM blijkt dat NS haar positie schokkend heeft misbruikt. NS heeft niet alleen de randen van de wet opgezocht, maar is daar volgens het ACM-rapport ook overheen gegaan. En daarmee zijn reizigers en belastingbetalers geschaad. De Nederlandse staat is aandeelhouder van NS en kan dit niet zomaar laten gebeuren.”

De twee kamerleden willen dat minister Dijsselbloem als aandeelhouder en concessieverlener met antwoorden komt op de vragen: wie heeft besloten om informatie te delen? Waarom zijn er geen waarborgen binnen het bedrijf? Kan worden uitgesloten dat bij andere aanbestedingen eveneens concurrentiegevoelige informatie is gedeeld? En heeft de raad van commissarissen gefaald? D66 en CDA willen dinsdag in het Kamerdebat antwoord op deze vragen.

Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, vindt het terecht dat NS het boetekleed heeft aangetrokken. “Maar daarmee zijn we er nog niet. Uit het rapport van de ACM blijkt ook dat er onduidelijkheden zijn over de positie van de NS. Arriva was bij de aanbesteding afhankelijk van tijdelijke treinen die alleen NS kan leveren. Door aan Arriva andere treinen aan te bieden dan aan de eigen NS-dochter Abellio, stond Arriva direct op achterstand. Volgens de ACM is NS nu niet verplicht treinen aan te bieden. Dat is vreemd.”

Dik-Faber wil dat staatssecretaris Mansveld stappen onderneemt om ervoor te zorgen dat NS-concurrenten op het spoor niet te lijden hebben van de monopoliepositie van NS als eigenaar van treinen en stations. “Andere vervoerders zijn voor tijdelijke treinen vaak afhankelijk van NS, die tegelijkertijd ook concurrent is op het spoor. NS wordt wat mij betreft verplicht om mee te werken bij een verzoek om treinen van deze vervoerders.”

Lees ook: Ook NS benadeelde Veolia in Limburg.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook