VDL presenteert gelede elektrische bus

VDL presenteert gelede elektrische bus

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor VDL presenteert gelede elektrische bus

VDL Bus & Coach heeft deze week op de UITP-tentoonstelling in Milaan zijn eerste gelede elektrische bus gepresenteerd. Acht exemplaren gaan vanaf oktober naar het ov-bedrijf van Keulen.

Bij de invoering van de nieuwe dienstregeling 2016 zet de Kölner Verkehrs-Betriebe lijn 133 om van diesel- naar volledig elektrische exploitatie. De buslijn – met een lengte van 7 kilometer en 13 haltes – verbindt het Keulse treinstation met het stadsdeel Zollstock. Het is voor het eerst dat een Duits ov-bedrijf een buslijn gaat rijden met enkel batterijbussen, die ook nog eens geleed zijn.

Dat een Nederlandse busbouwer het materieel levert mag eveneens bijzonder heten. De VDL Citea SLFA Electric is een gelede elektrische bus met een lengte van 18,1 meter en voorzien van een snellaadsysteem. Met een pantograaf op de voorwagen, boven de tweede as, worden de batterijen aan het eind van de rit in 5 tot 10 minuten bijgeladen. ’s Nachts worden de batterijen volledig opgeladen.

De VDL Citea SLFA Electric is gebaseerd op het modulaire systeem van de Citea-range. Elektrische elementen, zoals de elektromotor van Siemens en de pantograaf van Schunk, kunnen gemakkelijk worden ingepast zonder afbreuk te doen aan de lichtgewichtconstructie, de toegankelijkheid en het comfort. Daar komt bij dat de Citea Electric stil en milieuvriendelijk is.

Nieuw aan de VDL-bus is het futuristische ontwerp geënt op Bus Rapid Transit en de schuin achterover hellende voorruit. In de voorruit, achterruit en zijruiten zijn bestemmingsaanduiders geïntegreerd. De instapdeur voor is extra breed om de doorstroom te bevorderen. De vloer is laag en volledig vlak, de stoelen zijn vrijhangend geplaatst.

De Kölner Verkehrs-Betriebe (KVB) is het vierde grootste gemeentelijk ov-bedrijf van Duitsland. Het verzorgt het openbaar vervoer in Keulen en omgeving. Het wagenpark bestaat uit 367 treinen en trams en meer dan 300 bussen. Het bedrijf telt 3300 medewerkers. Per dag vervoert KVB ruim 850.000 mensen.

VDL Citea_SLFA-E

 

VDL Citea_SLFA_E interior

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook