GOVI en NDOV samen onder CROW-paraplu
dossier Big data

GOVI en NDOV samen onder CROW-paraplu

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor GOVI en NDOV samen onder CROW-paraplu

De Nationale Databank Openbaar Vervoer (NDOV) en Grenzeloze Openbaar Vervoer Informatie (GOVI) worden samengevoegd en ondergebracht bij CROW-KpVV. Daarover werd al langer gesproken.

Dit voorjaar berichtte OV-Magazine al dat de twee diensten mogelijk samen zouden worden gevoegd. Toen was nog niet duidelijk of ze zouden gaan vallen onder de Nationale Databank Wegverkeer of onder het kennisplatform CROW. De keus is nu op de laatste gevallen. “In samenspraak met deze nieuwe huisvader willen we onze platformfunctie versterken. We beperken onze maandelijks overleg met opdrachtgevers. En gaan meer workshops houden met leveranciers en vervoerders”, zegt programmamanager Gertjan Kamerik van GOVI in de GOVI-nieuwsbrief (.pdf).

Uit onderzoek, uitgevoerd door bureau Customeyes, kwam naar voren dat de beoordeling van GOVI erg positief was. Klanten (concessieverleners, vervoerders, DRIS-fabrikanten, de twee NDOV-loketten en Rover) beoordeelden GOVi gemiddeld met een 8,6.

Wel bleek dat bij klanten de verhouding tussen NDOV en GOVI niet altijd helemaal helder was. Dat wordt met de samenvoeging nu opgelost. Ook was er kritiek op het feit dat sommige medewerkers dubbele petten op leken te hebben. Kamerik zegt daarover in de nieuwsbrief:  “Het kan vervelend overkomen dat GOVI een vervoerder aan de ene kant wijst op kwaliteitszaken en onze medewerkers hen aan de andere kant – via een aparte opdracht – hierop ook aanspreken met onze opdrachtgevers. Wij gaan deze kwestie bespreken en kijken waar we onze grenzen stellen bij de inhuur van medewerkers.”

De samenvoeging moet in 2016 een feit zijn. CROW liet in april al weten gelukkig te zijn met een samenvoeging onder CROW-paraplu. “Je krijgt dan een hoop meer mogelijkheden”, zei hoofd Kenniscluster Wim van Tilburg toen. “Denk aan combinaties als de OV-Klantenbarometer met de punctualiteitscijfers of cijfers over sociale veiligheid in combinatie met gebruik van OV-chipkaartpoortjes. Ook kan je dan in de voorbereiding van nieuwe concessies datastromen meenemen.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook