NS biedt extra service in ruil voor gegevens

NS biedt extra service in ruil voor gegevens

door in rubriek OV-chipkaart
Reacties uitgeschakeld voor NS biedt extra service in ruil voor gegevens

NS is vandaag gestart met de werving van deelnemers aan een proef voor een nieuw serviceproduct: NS Extra. Het biedt een aantal voordelen, maar daarvoor moet de reiziger wel een de nodige gegevens afstaan.

Een van de meest in het oog springende voordelen van NS Extra is de automatische alert bij een vergeten uitcheck. “Na een aantal dagen krijgt de reiziger een mailtje waarin staat dat hij is vergeten uit te checken. Het geld kan dan worden teruggestort via de kaartautomaat”, legt Erik Kroeze van NS uit. Die alert is nu al in te stellen via de website van NS, maar daar maken volgens Kroeze te weinig mensen gebruik van.

Voor de automatische alert wil NS wel inzage in je persoonlijke gegevens en reisgedrag. “Als je iedere dag van ‘s-Hertogenbosch naar Utrecht reist en je checkt op een dag in in ‘s-Hertogenbosch, maar niet meer uit in Utrecht, dan zetten we het bedrag automatisch op de bestemming Utrecht. Want dat is dan waarschijnlijk je eindbestemming”, verklaart Kroeze. In de e-mailalert bestaat wel de mogelijkheid om de eindbestemming van je vergeten uitcheck via een link aan te passen.

De proef start in oktober en duurt vijf maanden. NS zoekt 10.000 deelnemers, die onder andere geworven zullen worden via de e-mailnieuwsbrief van NS. Niet alle deelnemers zullen dezelfde aanbiedingen of mogelijkheden voorgeschoteld krijgen. Problemen met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) verwacht Kroeze deze keer niet: “Dit keer geeft de reiziger zelf toestemming.” In 2012 was dat nog niet zo.

Met de proef wil NS kijken of de reiziger meer op maat gemaakte marketing voorgeschoteld kan worden. Ook wordt de proef gebruikt voor een loyaliteitsprogramma. Kroeze: “Je kan denken aan een beloning voor het afleggen van een aantal kilometers per trein. Die beloning is dan bijvoorbeeld een dag eerste klas reizen in plaats van tweede klas. Of een automatische alert bij werkzaamheden.”

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook