Gelderland woest over ‘herijking’ spoor

Gelderland woest over ‘herijking’ spoor

De provincie Gelderland is boos op staatssecretaris Wilma Mansveld, die 167 miljoen euro voor het regionale spoor overhevelt naar onderhoud van het hoofdrailnet.

In het kader van een ‘herijking’ is voor de regio Oost op een totaal budget van 167 miljoen euro nog maar twee ton beschikbaar tot 2028. Dat geld is bestemd voor ‘studiekosten’. Een bijdrage aan elektrificatie van regionale spoorlijnen is ook niet meer te vinden in de meerjarencijfers.

Gedeputeerde Conny Bieze: “We hebben anderhalf jaar gepraat. We hebben concrete plannen op tafel gelegd, uitvoerbaar en broodnodig. En nu blijkt er geen cent naar de toekomst van het regionaal spoor te gaan. Het geld dat er is, gaat naar lijnen van NS. De staatssecretaris meet met twee maten. Zo ontstaan A- en B-reizigers.”

De herijking houdt verband met het tekort van ProRail op de meerjarenbegroting. Tot 2028 heeft ProRail een gat van 475 miljoen euro voor beheer, onderhoud en vernieuwing van het spoornet. Adviesbureau PWC heeft Mansveld onlangs diverse aanbevelingen gedaan om de kosten te verlagen. Dat kan bijvoorbeeld door het regionaal spoor af te scheiden van het hoofdrailnet, minder zwaar materieel toe te laten op het (regionaal) spoor en door het onderhoud aan het spoor vaker overdag te laten doen.

Mede op verzoek van de staatssecretaris heeft de regio Oost twee plannen ingediend ter verbetering van het regionale spoor: een kwartierdienst op de Valleilijn (Amersfoort–Ede) en verdere verbetering van de spoorlijn Arnhem–Winterswijk. Op de laatste spoorlijn groeide het aantal reizigers zo hard dat de treinen het amper aankonden. Ook kampt de spoorlijn regelmatig met storingen. Tussen Arnhem en Didam wordt het spoor de komende vier jaar deels verdubbeld, maar voor verbetering van het traject Didam–Winterwijk trekt het Rijk nu geen geld uit.

Afgezien van de investeringen in het spoor lopen de regio’s en vervoerders aan tegen tal van lastenverzwaringen. De Brede Doeluitkering voor de exploitatie van het ov is de afgelopen jaren verminderd. De btw op rode diesel (voor de dieseltreinen) is verhoogd. Bovendien wil het Rijk dat de regio’s meer gaan betalen voor beheer, onderhoud en vernieuwing van het spoor.

Overigens heeft Gelderland nu een forse risicoreservering gevonden voor beheer-, onderhoud en vervangingskosten. De provincie gaat er dan ook vanuit dat het Rijk hier voldoende geld voor heeft gereserveerd en de regio daar niets aan hoeft bij te dragen.

Donderdag spreken het ministerie, provincies en vervoerders tijdens de landelijke OV en Spoortafel over de toekomstplannen voor het regionaal spoor. Bieze: “Ik verwacht dat de inbreng van het ministerie geen eindbod is maar een voorstel dat open op tafel ligt.”

2 reacties

 1. MvM
  28 september 2015 om 19:21

  Die Mansveld laat zich zelf comfortabel rijden in haar dienstwagen door haar chauffeur annex tassen-drager. Of ze kiest thuis uit een of twee auto’s die haar ongetwijfeld ter beschikking staan en waarvoor haar baasje prettige snelheden op de autobaan regelt.
  Dit is helemaal geen mens voor het treinverkeer. Wel voor het behaaglijke regeringspluche.
  Herinner je hoe grof zij de duizenden reizigersbezwaren tegen die ov-schitkaart met politieke trucjes onder de mat werkte; en de kamercommissie (zelf waarschijnlijk ook dagelijkse autorijders) lieten haar daarmee nog wegkomen ook!
  Moties van Wantrouwen gevraagd.

 2. ACF Sierts
  29 september 2015 om 17:38

  Beetje misleidende zinsnede: “[…] maar voor verbetering van het traject Didam–Winterwijk trekt het Rijk nu geen geld uit”. Voor de goede orde: daar is tot nu toe ook geen sprake van. Dit zou pas noodzakelijk worden wanneer Zevenaar Poort open zou gaan. Die stop kost tijd, en die tijd kan je alleen maar “maken” door versnelling + stukjes dubbelspoor aan de “Arnhemse kant” van de passeerpunten Terborg, Doetinchem en Wehl. In Doetinchem praat je dan wellicht over een nieuwe dubbelsporige brug over de Oude IJssel: Misschien een idee als die brug einde levensduur is, anders wordt het een dure grap. Ook wordt het aantal stops vanaf Winterwijk wel heel erg groot, dus sneltrein vanaf Zevenaar Poort + electrische stopdienst zou efficienter zijn. Iemand nog geld over ;-?

Lees ook