Mansveld grijpt niet in bij samenloop Overijssel

Mansveld grijpt niet in bij samenloop Overijssel

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Mansveld grijpt niet in bij samenloop Overijssel

Staatssecretaris Mansveld gaat nog niet bemiddelen bij de discussie tussen NS, provincie Overijssel en Syntus over de samenloop tussen Wierden en Enschede. Dat heeft ze laten weten in antwoord op Kamervragen.

Mansveld geeft in antwoord op vragen van CDA-Kamerlid Martijn van Helvert aan dat de vervoerders en provincie eerst met elkaar in gesprek moeten om tot een oplossing te komen. Mocht dat niet lukken, dan kunnen de partijen zich alsnog tot Mansveld wenden, schrijft ze.

NS besloot bezwaar te maken tegen de gunning van de spoorlijn Zwolle–Enschede, vanwege de samenloop van de lijn op het hoofdrailnet tussen Wierden en Enschede. Het Rijk en de provincie hebben afspraken gemaakt over die samenloop, maar volgens NS blijkt uit de voorlopige gunning aan Syntus niet dat Syntus zich ook aan die afspraken moet houden. Daarover wil NS eerst duidelijkheid.

Lees ook: Samenloopoverleg in impasse

Dat is opvallend, aangezien NS – die ook bood op de lijn – volgens gedeputeerde Boerman ook extra treinen aanbood tussen Zwolle en Enschede. Verder bevestigt staatssecretaris Mansveld de lezing van de provincie en Syntus dat het overleg van 4 augustus, waar NS Syntus de deur wees, er kwam op initiatief van de provincie. Een woordvoerder van NS stelde eerder dat dat overleg vanuit NS was georganiseerd. Mansveld schrijft daarover: “NS heeft aangegeven eerst met de provincie Overijssel te willen spreken over de juridische context van het gesprek en daarna met Syntus erbij te willen praten over de inhoudelijke aspecten van de uitbreiding van de samenloop.

Lees ook: Syntus: ‘Dit moet niet lang meer duren’

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook