Bedrijven betalen mee aan nieuwe buslijn

Bedrijven betalen mee aan nieuwe buslijn

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Bedrijven betalen mee aan nieuwe buslijn

Twaalf bedrijven in Duiven betalen mee als de nieuwe buslijn naar hun bedrijventerrein Nieuwgraaf en Centerpoort te weinig reizigers trekt.

Breng_folder_lijn_66_2015.inddDe nieuwe buslijn 66 van Breng bestaat sinds 31 augustus. In de brede ochtend- en middagspits rijdt hij elk kwartier van het in 2011 geopende station Westervoort naar eindpunt Ikea op bedrijventerrein Nieuwgraaf in Duiven. Tussen die spitsen rijdt hij elk half uur naar eindpunt Centerpoort-Noord, een stuk verderop. De nieuwe lijn 61 vult de bestaande lijn 66 aan, die slechts één keer per uur rijdt, maar wél in de avonduren.

Het initiatief voor de nieuwe buslijn 66 komt van Alliander. Deze energienetbeheerder heeft z’n vestiging op Nieuwgraaf gerenoveerd en uitgebreid. Er werken binnenkort 1500 mensen. Alliander is daarmee een van de grootste werkgevers op het bedrijventerrein. “De bestaande verbindingen vonden we te mager. De potentie is veel groter”, vertelt Bart Blokland, directeur shared services van Alliander. “We dachten eerst aan een bus met Allianderlogo’s en -stickers. Maar bij onze hernieuwde kennismaking met de buren bedachten we dat je zaken als vervoer beter kunt delen met andere bedrijven als Ikea en Makro.”

En zo ontstond de Stichting Groene Allianties, die zich inzet voor het verduurzamen van de bedrijventerrein in Duiven. Twaalf bedrijven betalen mee aan die stichting, die ook ijvert voor meer laadpunten voor e-bikes en meer OV-fietsen op station Westervoort (aan de regionale spoorlijn Arnhem–Winterswijk met de vervoerders Arriva en Breng).

Buslijn 66 is een proef met Breng die loopt tot 9 juli 2016. Werknemers en bezoekers die hem een paar keer willen proberen, kunnen vijf gratis retourtjes krijgen op www.ervaarhetov.nl. De eerste tijd is lijn 66 geplaagd door kinderziekten, zoals ontbrekende reisinformatie op beeldschermen of in reisplanners en chauffeurs die niet precies wisten waar ze halt moesten houden. Na bijna anderhalve maand trekt lijn 66 nu ruim 100 reizigers per dag. “Ik zeg niet dat we naar 200 reizigers per dag willen, anders lijkt het net of ik 100 mensen in de bus wil duwen”, zegt Blokland, ook voorzitter van de Stichting Groene Allianties.

De proef is wat hem geslaagd als de gebruikers gelukkig en tevreden zijn met hun eigen buslijn, als steeds meer bedrijven zich aansluiten bij de stichting en als Breng deze buslijn gezond kan exploiteren. “Constateert Breng een gat in de exploitatie, dan zal onze stichting een deel daarvan compenseren. We werken met een open calculatie.”

Het platform Bedrijveninvesteringszones en het programma Beter Benutten helpen met het opzetten van mobiliteitsmanagement. Het platform benadert nu ook andere bedrijven op beide bedrijventerreinen. Er leven al voorzichtige plannen voor een hogere spitsfrequentie en een groter rondje ten noorden van de snelweg Arnhem–Zevenaar. En hoewel Breng nu de schoonste busvloot van Nederland heeft – ze rijden op groen gas – denkt de stichting al aan nóg schonere elektrische bussen.

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en bekwaamt zich als toezichthouder nieuwe stijl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook