Harlingen meest duurzame gemeente

Harlingen meest duurzame gemeente

Harlingen is vanmiddag uitgeroepen tot de gemeente met de meest duurzame mobiliteit. Dat gebeurde tijdens het symposium Duurzaamheid in mobiliteitsbeleid van CROW-KpVV.

Wethouder Harry Boon van de gemeente Harlingen nam de wisseltrofee in ontvangst van Wim van Tilburg, directeur Kennisplatform Verkeer en Vervoer. CROW-KpVV heeft de prijs nu voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar won de gemeente Groningen.

Harlingen dankt de prijs aan goede scores op (doelen) voor klimaat, luchtkwaliteit, geluidsbelasting en bereikbaarheid. De inwoners van gemeente Harlingen maken weinig gebruik van de auto en er rijden relatief schone bussen. De inwoners hebben weinig last van vuile lucht en verkeerslawaai. Bovendien is de gemeente goed bereikbaar.

De duurzaamheidsscore is bepaald op grond van duurzame doelen (lucht, klimaat, bereikbaarheid) en duurzame maatregelen (zoals het aantal deelauto’s, laadpalen en schone bussen). Harlingen scoorde vooral goed op de doelen. Dat lijkt raar, omdat het toch vooral de maatregelen zijn waar burgers van profiteren. Dat is inderdaad een punt, zegt Jurgen de Haan van CROW-KpVV. “Maar wij hebben ervoor gekozen om doelen en maatregelen even zwaar mee te wegen.”

Overigens kreeg de gemeente Utrecht als winnaar van de categorie duurzame maatregelen ook een prijs.

CROW-KpVV ondersteunt gemeenten bij het bevorderen van duurzame mobiliteit en heeft hiervoor de Duurzaamheidsscore ontwikkeld. Met deze tool kan een gemeente zich objectief benchmarken op 22 indicatoren. De Duurzaamheidsscore helpt gemeenten om nieuwe duurzame beleidsmaatregelen te vinden.

2 reacties

 1. tokke
  8 oktober 2015 om 22:59

  Ik heb schoonouders in Harlingen wonen die gespeend zijn van regulier OV. Het is ronduit gebrekkig. Ze wonen echt niet in een afgelegen buitenwijk of op het plâttelân! In veel gemeentenaakt het OV wel een slinger door de stad/het dorp. In Harlingen niet.

 2. Lex boersma
  9 oktober 2015 om 20:33

  Wel een onzin verhaal, deze scores. De score wordt voor een belangrijk deel bepaald door de doelstellingen, dat lijkt me minder relevant, het gaat toch vooral om wat je doet.
  Gelukkig is dat ook een van de onderdelen. “mobiliteitssysteem”
  Ov cijfers missen, zouden te onbetrouwbaar zijn, dat kan toch gewoon opgehoest tegenwoordig? Goederenvervoer /logistiek (lean and green mis ik helemaal.
  Ik zou eerder kijken naar de prestaties van je mobiliteitssysteem om de score te bepalen. In beeld brengen wat de CO2 uitstoot van het verkeer is (misschien nog “relatief?”gerelateerd aan verlaatsingen), verder de uitstoot fijnstof, roet /elementair koolstof, geluidbelasting en verkeersveiligheidscore. En dan nog een score voor je inspanningen: bv vulpunten , fietsstallingen, etc.
  Biedt verder wel een hoop inzicht. Kortom leuk, maar wel wat verbeterslagen nog aub. Scores hebben weinig relatie met feitelijk situatie.

Lees ook