Harlingen is vanmiddag uitgeroepen tot de gemeente met de meest duurzame mobiliteit. Dat gebeurde tijdens het symposium Duurzaamheid in mobiliteitsbeleid van CROW-KpVV.
Harlingen meest duurzame gemeente
Wethouder Harry Boon van de gemeente Harlingen nam de wisseltrofee in ontvangst van Wim van Tilburg, directeur Kennisplatform Verkeer en Vervoer. CROW-KpVV heeft de prijs nu voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar won de gemeente Groningen.
Harlingen dankt de prijs aan goede scores op (doelen) voor klimaat, luchtkwaliteit, geluidsbelasting en bereikbaarheid. De inwoners van gemeente Harlingen maken weinig gebruik van de auto en er rijden relatief schone bussen. De inwoners hebben weinig last van vuile lucht en verkeerslawaai. Bovendien is de gemeente goed bereikbaar.
De duurzaamheidsscore is bepaald op grond van duurzame doelen (lucht, klimaat, bereikbaarheid) en duurzame maatregelen (zoals het aantal deelauto’s, laadpalen en schone bussen). Harlingen scoorde vooral goed op de doelen. Dat lijkt raar, omdat het toch vooral de maatregelen zijn waar burgers van profiteren. Dat is inderdaad een punt, zegt Jurgen de Haan van CROW-KpVV. “Maar wij hebben ervoor gekozen om doelen en maatregelen even zwaar mee te wegen.”
Overigens kreeg de gemeente Utrecht als winnaar van de categorie duurzame maatregelen ook een prijs.
CROW-KpVV ondersteunt gemeenten bij het bevorderen van duurzame mobiliteit en heeft hiervoor de Duurzaamheidsscore ontwikkeld. Met deze tool kan een gemeente zich objectief benchmarken op 22 indicatoren. De Duurzaamheidsscore helpt gemeenten om nieuwe duurzame beleidsmaatregelen te vinden.

Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Gemeenten bepalen zelf inzet boetegeld EBS
8 jul om 16:35 uurDe gemeenten in Zaanstreek-Waterland mogen zelf bepalen hoe zij boetegeld, opgelegd aan vervoerder EBS,…
Kwaliteit ov-knooppunten holt achteruit door financiële tekorten
7 jul om 10:38 uurNiet alleen de reizigers zullen de impact van bezuinigingen voelen — ook de kwaliteit van de ov-infrastructuur…
Eerste ‘Buitenpoort’ van Nederland bij station Bussum Zuid
24 jun om 09:22 uurOp 18 juni was de officiële opening van de eerste Buitenpoort in Nederland op station Bussum Zuid. Een…
KiM: bij flexvervoer is meer aandacht nodig voor de reiziger
10 jun om 11:23 uurDe invoering van flexvervoer leidt lang niet altijd tot betere bereikbaarheid. Dat blijkt uit het rapport '…
Ov-sector luidt noodklok tegen bezuinigingen
6 jun om 14:25 uurOp dinsdag 10 juni om 08.45 uur klinkt er in de regio’s Amsterdam en Rotterdam Den Haag een ongebruikelijk…
Westelijke entreetunnel Amsterdam CS na twee jaar hinder weer open
2 jun om 11:17 uurDe vernieuwde westelijke reizigerstunnel van Amsterdam Centraal is in gebruik genomen. Na bijna twee jaar van…
Middelengebruik op de werkvloer: nieuwe handreiking helpt vervoersbedrijven
26 mei om 13:52 uurUit onderzoek van TNO en het Trimbos-instituut blijkt dat middelengebruik –…
Column: Sociale veiligheid blijft van belang
26 mei om 13:09 uurMaart 1989 worden op metrostation Zuidplein drie vrouwen door een verwarde man doodgestoken. Maar dat was niet…
Ik heb schoonouders in Harlingen wonen die gespeend zijn van regulier OV. Het is ronduit gebrekkig. Ze wonen echt niet in een afgelegen buitenwijk of op het plâttelân! In veel gemeentenaakt het OV wel een slinger door de stad/het dorp. In Harlingen niet.
Ingediend door tokke op do, 08/10/2015 - 22:59
Wel een onzin verhaal, deze scores. De score wordt voor een belangrijk deel bepaald door de doelstellingen, dat lijkt me minder relevant, het gaat toch vooral om wat je doet.
Gelukkig is dat ook een van de onderdelen. "mobiliteitssysteem"
Ov cijfers missen, zouden te onbetrouwbaar zijn, dat kan toch gewoon opgehoest tegenwoordig? Goederenvervoer /logistiek (lean and green mis ik helemaal.
Ik zou eerder kijken naar de prestaties van je mobiliteitssysteem om de score te bepalen. In beeld brengen wat de CO2 uitstoot van het verkeer is (misschien nog "relatief?"gerelateerd aan verlaatsingen), verder de uitstoot fijnstof, roet /elementair koolstof, geluidbelasting en verkeersveiligheidscore. En dan nog een score voor je inspanningen: bv vulpunten , fietsstallingen, etc.
Biedt verder wel een hoop inzicht. Kortom leuk, maar wel wat verbeterslagen nog aub. Scores hebben weinig relatie met feitelijk situatie.
Ingediend door Lex boersma op vr, 09/10/2015 - 20:33
Reactie toevoegen