Rijk mag BDU lager blijven indexeren

Rijk mag BDU lager blijven indexeren

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Rijk mag BDU lager blijven indexeren

Het Rijk hoeft de BDU-gelden niet meer terug te brengen naar het oude indexeringsniveau. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die het IPO had aangespannen tegen het Rijk.

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) was het niet eens met het feit dat het Rijk in 2014 de extra hoge indexering van de Brede Doel Uitkering (BDU) afschafte. Jarenlang werd de indexering namelijk van tevoren hoger ingeschat dan dat hij achteraf daadwerkelijk bleek te zijn. Het geld mochten de provincies houden; het ministerie van Infrastructuur en Milieu paste het geld bij uit andere potjes.

Het afschaffen van de extra indexering gaat volgens de provincies ten koste van de kwaliteit van het ov. Volgens hen komt de indexering in de nieuwe methode praktisch op nul uit, terwijl de kosten wel blijven stijgen. De rechtbank oordeelde echter dat de provincies niet zomaar recht hebben op een extra indexering en dat de provincies voldoende tijd hebben gehad om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Ook is de rechtbank van oordeel dat het Rijk aan zijn wettelijke plicht blijft voldoen: namelijk van tevoren duidelijkheid geven over het bedrag.

De provincies betreuren de uitspraak en beraden zich op verdere stappen. Eén van de stappen is de slechte financiële situatie van het regionale ov beter in kaart te brengen. Aan dit onderzoek werken naast de provincies ook de twee vervoerregio’s en het ministerie van IenM mee. Het IPO heeft zes weken om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Lees de hele uitspraak hier (.pdf)

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook